u 62. godini

Preminuo hercegovački poduzetnik Mirko Grbešić, vlasnik Brodomerkura, Saponije, Koestlina...

23.08.2022 u 15:37

Bionic
Reading

Poduzetnik Mirko Grbešić, vlasnik uspješnih tvrtki u Hrvatskoj i BiH, preminuo je u utorak u 62. godini života nakon teške bolesti, doznaje portal Jabuka.tv

Grbešić je između ostalog bio vlasnik Mepasa, Brodomerkura, Saponije, Koestlina, prodajnog centra SMT.

Rođen je 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu. Tvrtku Mepas d.o.o. koja se bavila proizvodnjom i prodajom mesa osnovao je 1989. te je ubrzo postala jedna od najjačih u toj branši u Hercegovini. Potom se počeo baviti uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brendova u Bosni i Hercegovini. Osječku Saponiju kupio je za 20 milijuna njemačkih maraka 1998. godine, piše portal Jabuka.tv.

Nakon toga je postao i vlasnik bjelovarskog Koestlina. Za osječki Kandit dao je šest milijuna eura i uložio dodatni novac kako bi se brend vratio na police. Uz to, preuzeo je obvezu da će do 2014. premjestiti tvornicu s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu, što je bila investicija vrijedna 20 milijuna eura.

Grbešić je potom postao vlasnik Maraske (kasnije prodane Stanić grupi) i Brodomerkura. U Mostaru je 2012. otvorio najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini Mepas Mall koji se prostire na skoro 100 tisuća četvornih metara.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji Mirka Grbešića. Njegov prerani odlazak veliki je gubitak za njegova poduzeća i radnike, ali i za gospodarstvo Hrvatske i BiH, ocijenio je premijer dodavši da će nedostajati svima koji su s njim surađivali.

'Pamtit ćemo ga kao uspješnog poslovnog čovjeka koji je svojim poduzetničkim duhom, znanjem i profesionalnošću unaprijedio poslovanje tvrtki kojima je bio na čelu i koje su pod njegovim vodstvom bilježile stalan rast. U ovim teškim trenucima primite izraze iskrene sućuti i poštovanja uime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno', napisao je Plenković.