Lev Rubenstein

Preminuo poznati kritičar Putinova režima, pregazio ga je automobil

15.01.2024 u 07:32

Bionic
Reading

Pjesnik, pisac i aktivist Lev Rubenstein (76) podlegao je ozljedama koje je zadobio kada ga je 8. siječnja udario automobil na križanju u Moskvi. Bio je poznati protivnik režima Vladimira Putina i rata u Ukrajini

Prijavila je to njegova kći Maria te je na LiveJournalu napisala: 'Danas je umro moj tata Lev Rubenstein', prenio je The Moscow Times.

Društvene mreže i ruski neovisni mediji bili su preplavljeni tekstovima u spomen na Rubensteina. Novinar Sergej Parkhomenko napisao je na svojoj stranici na Facebooku: 'Lev Rubenstein, nevjerojatan, jedinstven pjesnik, esejist i mudar čovjek, umro je tijekom noći. Njegove pjesme, njegove kratke priče, njegova razmišljanja o tome što ljude pokreće, njegovi pokušaji da razumije i objasni svijet oko sebe ostat će s nama i ostat će dugo nakon što odemo...'

Rubensteina je 8. siječnja udario automobil na moskovskom raskrižju i odvezen je u bolnicu Sklifosovski. Nesreću je prijavio njegov prijatelj, pjesnik i novinar Igor Irtenjev, rekavši da su mu slomljene kosti i da je u kritičnom stanju. TV Rain je izvijestila da je pretrpio traumatsku ozljedu mozga. Nakon operacije stavljen je u medicinski induciranu komu.

Bio je i važan društveni aktivist te je sudjelovao u demonstracijama protiv progona pisaca i umjetnika, protiv represije u Rusiji i Bjelorusiji te protiv rata u Ukrajini.

'Svaki rat je strašan, i to ne samo zato što je ratove lako započeti, a vrlo teško zaustaviti. Rat nije strašan samo zato što ljudi ginu i gradovi se ruše. U ratu se ljudske duše izvitopere i unište. Rezultati rata ponekad su katastrofalni čak i za generacije koje dolaze', rekao je Rubenstein.