tužna vijest

Preminuo novinar i bivši urednik u Večernjem listu Tomislav Držić

30.04.2023 u 18:32

Bionic
Reading

Umirovljeni novinar i bivši urednik Večernjeg lista Tomislav Držić preminuo je u nedjelju ujutro nakon teške bolesti, izvijestio je Večernji list

Držić, koji je imao 83 godine, bio je diplomirani novinar, urednik u Vjesniku, poslije Vjesnika u srijedu, a 1990-ih godina dolazi u Večernji list, gdje je godinama uređivao vanjskopolitičku rubriku, piše Večernji list.

Kako navodi Večernji list, Držić je bio predavač novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a predavao je i na vojnodiplomatskom učilištu i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova te je bio i jedan od obnovitelja Družbe 'Braća hrvatskog zmaja'. Život i karijeru mu je obilježilo to što je 1975. bio uhićen pod optužbom da je surađivao s ustaškom emigracijom koja je navodno stajala iza eksplozije u zagrebačkoj Paromlinskoj ulici, vezanom uz posjet Jospa Broza Tita Zagrebu, zbog čega je osuđen na šest godina zatvora. Nakon odslužene kazne teško je nalazio i zadržavao posao, pa je jedno vrijeme bio bio urednik stručnog časopisa Kinološkog saveza Hrvatske "Moj pas". Nakon osamostaljenja Hrvatske, jedan je od osnivača državne novinske agencije Hine, a potom dolazi u Večernji list.

Obavijest o sprovodu Toma Držića bit će objavljena naknadno.