SPORNA TOČKA – AZERBAJDŽAN

'Premijeru, čestitamo na ingenioznoj izjavi'

13.03.2013 u 14:46

Bionic
Reading

Nakon što im je premijer Zoran Milanović, komentirajući prosvjed civilnih udruga protiv azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, poručio nevladinom sektoru da ne budu licemjerni, jer će od poslova s Azerbajdžanom dio zarade ići i njima, na odgovor se nije dugo čekalo. Kuća ljudskih prava čestitala mu je na 'ingenioznoj izjavi'

'Čelnik jedne socijaldemokratske stranke i premijer države koja tvrdi da je demokratska i poštovateljica ljudskih prava uistinu je pokazao da razumije što razvijena demokracija i odgovorno građanstvo jesu', ironično počinju svoju izjavu nevladine udruge reagirajući na Milanovićev komentar prosvjeda Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava.

Svoju su izjavu uobličili u nekoliko pitanja za premijera, pa su ga, među ostalim, upitali i 'tko ga je ovlastio da određuje crtu iznad ili ispod koje je neka država kad se ocjenjuje njezin nedemokratski režim'.

'Na osnovi čega tvrdite da Azerbajdžan nikad neće biti demokratska država? Sjetite se da je prije samo 15-ak godina Hrvatska imala slične probleme, ali smo se protiv njih borili. U toj borbi ste nekada, i vi i vaša stranka, sudjelovali i tada ste potporu civilnog društva za demokratske promjene smatrali poželjnom', podsjetili su premijera iz Kuće ljudskih prava.

'Postoji li neko uho koje biste rado vidjeli odrezano?'

Među brojnim pitanjima koje je Kuća ljudskih prava u svojoj izjavi postavila premijeru Milanoviću stoji i upit 'hoće li možda slijediti primjer Muasira Musafata, vođe azerbajdžanske stranke koja je uz Alijeva'.

'Musafat je javno obznanio da će platiti nagradu od 12.000 dolara osobi koja odreže uho spisatelju Akramu Aylisliju kojem su, nezadovoljni romanom o sukobu Armenije i Azerbajdžana, oduzeli naslov 'Narodnog pisca', oduzeli mu mirovinu i naredili da ga se izbaci.

Upitali su ga i 'je li možda čuo za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe' i kako će komentirati njezinu Rezoluciju o Azerbejdžanu donesenu 23. siječnja 2013. godine.

'Hoćete li i njima poručiti da nemaju pojma o čemu pričaju i gdje trebaju postaviti crtu? Znate li da je našoj partnerskoj organizaciji, Kući ljudskih prava u Azerbejdžanu zabranjen rad od 2011.', nastavili su s pitanjima uz napomenu kako će svojim kolegama u Azerbajdžanu poslati Milanovićevu izjavu.

I još su ga pitali hoće li uoči izbora zabraniti rad GONG-u, 'ako je u redu to što se u Azerbejdžanu ne dozvoljava rad Centru za praćenje izbora i analizu demokracije', kao i to zna li na koji način se udrugama u Hrvatskoj dodjeljuju sredstva iz državnog proračuna. 'Sigurno ne tako da netko u Vladu dolazi po novac, već putem natječaja s vrlo strogim kriterijima odabira', stoji u izjavi koju potpisuje Sanja Sarnavka.