članstvo u nato

Premijerka o ustupcima Turskoj: Švedska će slijediti domaće i međunarodno pravo u izručenjima

29.06.2022 u 15:19

Bionic
Reading

Švedska premijerka Magdalena Andersson izjavila je u srijedu da će svako povećanje broja izručenja, kao rezultat sporazuma s Turskom da se ta nordijska zemlja primi u NATO, ovisiti o informacijama koje su primljene od turskih vlasti

'Ovisi o tome koje informacije dobijemo od Turske na ovom području', rekla je za Reuters.

'U svim izručenjima nastavljamo slijediti švedsko i međunarodno pravo i, naravno, Europsku konvenciju o izručenju', dodala je.

Švedska i Finska poduzele su značajan korak prema članstvu u NATO-u jer je Turska u utorak ukinula veto na njihovo pristupanje nakon što su skandinavske zemlje pristale na niz zahtjeva.

Švedska i Finska obećale su da neće podržavati kurdske militantne skupine na sjeveroistoku Sirije za koje Ankara kaže da su povezane s Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

PKK je na popisu terorističkih organizacija Turske, SAD-a i EU-a.

'Ono što je u izjavi je nešto što Švedska već radi', kazala je Andersson na marginama samita NATO-a u glavnom gradu Španjolske.

'Odnosno, da ih nećemo podržati na način koji bi mogao biti prijetnja unutarnjoj sigurnosti Turske - oružjem ili financijskom podrškom - a to Švedska ni sada ne radi', dodala je.