KATOLIČKA IRSKA

Premijer zbog pobačaja dobio krvava pisma

13.06.2013 u 09:04

Bionic
Reading

Predsjednik irske vlade Enda Kenny izjavio je da su mu poslana pisma napisana krvlju te da su ga protivnici vladinih planova o dopuštanju pobačaja u nekim slučajevima, pitanja koje polarizira zemlju već desetljećima, nazvali ubojicom

Vlada Ende Kennyja dogovorila je u travnju nacrt zakona kojim bi se dopustio pobačaj u slučajevima kada je život žene u opasnosti, uključujući mogućnost njezina samoubojstva, nakon mjeseci prosvjeda zagovornika i protivnika takvog zakona.

Nakon što se oko 40.000 ljudi okupilo ispred vladinih ureda u Dublinu u subotu u najvećim prosvjedima protiv pobačaja u tradicionalno katoličkoj irskoj povijesti, Kenny je snažno stao u obranu vladinih planova.

'Sada me diljem zemlje nazivaju ubojicom, govore da ću nositi na duši smrt 20 milijuna djece', rekao je Kenny pred parlamentom u srijedu, dodajući da prima prijeteće poruke te da je također dobio pisma napisana krvlju.

Problem legalnog obavljanja pobačaja ponovno je došao u središte pozornosti prošle godine nakon smrti 31-godišnje trudnice Savite Halappanavar, kojoj je odbijen pobačaj njezina umirućeg zametka, nakon čega je ta mlada stomatologinja umrla od otrovanja krvi.

Prema ustavnom amandmanu iz 1983. u Irskoj je pobačaj zabranjen u svim okolnostima, no devet godina kasnije, u takozvanom slučaju X silovane 14-godišnjakinje, vrhovni sud presudio je da je prekid trudnoće dopušten kada je život žene u pitanju, uključujući i mogućnost njezina samoubojstva.