SKUP U SLOVENIJI

Srpska ministrica istresla se na hrvatske novinare: Dajem izjave onima koje sam dovela

24.04.2018 u 12:09

Bionic
Reading

Na Brdu kod Kranja završio je radni dio sastanka na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na kojem sudjeluje i premijer Andrej Plenković, a razgovaralo se o proširenju Europske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskoga predsjedanja SEECP-om

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, a sudionice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.

Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006. do 2007. te od 2016. do 2017. godine. Do sredine godine inicijativom predsjedava Slovenija koja je i domaćin ovog summita.

'Današnji susret smatram uspješnim', kazao je Cerar nakon radnog dijela skupa i na tome zahvalio svim sudionicima.

Domaćin današnjeg sastanka na vrhu, slovenski premijer Miro Cerar, imat će na marginama skupa i bilateralne susrete s premijerom Kosova Ramushem Haradinajem, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem dok njegov eventualni sastanak s hrvatskim premijerom, o kojemu se u slovenskim medijima također nagađalo, za sada nije potvrđen.

'Slovenija je je uvijek otvorena za dijalog, ali kad je dijalog moguć i kad on ima smisla. Sreo sam se kratko danas s premijerom Plenkovićem, ali nismo temeljitije razgovarali o otvorenim pitanjima', kazao je Cerar na press konferenciji nakon današnjeg radnog dijela sastanka.

'Nećemo popustiti kad se radi o našim pravnim interesima', dodao je.

Srbijanska ministrica odbila dati izjavu novinarima iz Hrvatske

Na Brdu kod Kranja održan je sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Nakon sastanka dogodila se nesvakidašnja situacija, javljaju hrvatski mediji. Naime, srbijanska ministrica zadužena za europske integracije Jadranka Joksimović odbila je dati izjavu novinarima iz Hrvatske.

Novinarima je prvo rečeno da će biti obavješteni kad će ministrica davati izjavu, da bi im potom rekli da neće biti izjava. No, kasnije su hrvatski novinari vidjeli srbijansku ministricu kako da je izjavu samo novinarima iz Srbije.

Kad je reporter N1 Hrvoje Krešić upitao ministricu zašto im nije dala izjavu, ona mu je odgovorila da ona bira kome će dati izjavu, a to su, kako mu je rekla, novinari koje je ona ondje dovela.

Predviđeno je da će premijer Plenković oko 14 sati, nakon radnog dijela današnjeg susreta na vrhu i nakon svečanog ručka, koji za sudionike daje premijer Cerar, dati izjavu za novinare o rezultatima skupa.

  • +14
Andrej Plenković i Miro Cerar na Brdu kod Kranja Izvor: Cropix / Autor: Joze Suhadolnik / DELO / CROPIX