PUSIĆ U BEOGRADU

'Treba učiniti sve da Srbija dobije status kandidata u ožujku'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2012 09:21
  • Objavljeno 31.01.2012 u 22:09
Vesna Pusić i Boris Tadić u Beogradu

Vesna Pusić i Boris Tadić u Beogradu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić susrela se u utorak sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, a sastanak održan u zgradi srbijanskog predsjednika uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) bio je posvećen bilateralnoj suradnji i otvorenim pitanjima te europskim integracijama Srbije

Pusić je novinarima u stanci sastanka zemalja SEECP kazala kako su dvije najvažnije teme o kojima je razgovarala sa srbijanskim predsjednikom bile otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije i pitanje srbijanske kandidature za članstvo u EU.

'Naše mišljenje, stav je Hrvatske, ja sam to rekla i ovdje, da bi trebalo učiniti sve napore da Srbija dobije kandidatski status u ožujku. Naravno, Hrvatska ne odlučuje i nema pravo glasa u tijelima EU, ima pravo rasprave. Kako će zemlje EU odlučiti, vidjet ćemo', izjavila je Pusić.

Bilo bi, kako je rekla, idealno kad bi Srbija ispunila najnužnije kriterije za kandidatski status i postala kandidat. 'Mislim da bi to bilo dobro za Srbiju i mislim da bi bilo dobro za regiju', dodala je.

Ustvrdila je kako je razgovarano i o neriješenim problemima koje je, ako je moguće, bolje rješavati bilateralno, te ukazala da takvo rješavanje otvorenih pitanja predstavlja jednu vrstu 'znaka političkog sazrijevanja naših država'.

'Mislim da tu postoji apsolutno slaganje i s jedne i s druge strane da, umjesto političke eksploatacije tih tema, treba riješiti probleme s kojima ljudi žive, ali o modalitetima nismo razgovarali, dakle o formama kako bi se to rješavalo, i trebat će neko vrijeme da se oko toga obje strane dogovore', kazala je ministrica.

Istaknula je kako smatra da, ako se pokaže da su Hrvatska i Srbija u stanju kao dvije susjedne zemlje rješavati probleme koje još imaju, onda sigurno postoji i mogućnost da se na dnevni red stavi i tema uzajamnih tužbi za genocid.

'Ako nismo u stanju rješavati ni ova otvorena pitanja, onda teško da možemo riješiti nešto veće od toga', zaključila je Pusić.

Ured srbijanskog predsjednika nakon sastanka s ministricom Pusić priopćio je kako je razgovarano o bilateralnim odnosima dviju zemalja i suradnji u susjedstvu, te da je bilo riječi i o procesu europskih integracija cijeloga područja jugoistoka Europe, kao i o jačanju gospodarske suradnje Srbije i Hrvatske.

Pusić je, u obraćanju sudionicima skupa SEECP-a, izjavila kako je jedan od najvažnijih preduvjeta zajedničke stabilnosti zemalja jugoistočne Europe stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, te da zemlje jugoistočne Europe moraju preuzeti odgovornost za to područje i odgovornost za sebe.

'Prvi korak i dokaz naše namjere da se ponašamo kao odgovorni kreatori naših sudbina je bolja bilateralna suradnja. Sva otvorena pitanja koja postoje među našim zemljama trebaju biti riješena bilateralno. Kao što je dokazano, najbolji rezultati se mogu očekivati kada dvije zemlje postignu sporazum bez vanjskih inicijativa i pritisaka', ustvrdila je.

Pusić se na rubu skupa sastala sa šefovima diplomacija susjednih zemalja, zaključno sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi