UZVRATNI POSJET

Pusić ide u Beograd u drugoj polovici lipnja

31.05.2013 u 18:36

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zadovoljna je što se ministarski sastanak Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Ohridu u Makedoniji ipak održao, kao i što su se svi pozvani i odazvali. Podsjetimo da je bilo problema u pripremi sastanka oko sudjelovanja Kosova, zbog čega je otkazan summit šefova država koji se trebao održati 1. i 2. lipnja

'Riječ je o vrlo važnom sastanku. Ti sastanci su različiti, ponekad se čine formalni, a ponekad mogu biti i prekretnice', kazala je Pusić i dodala da je SEECP jedini autohtoni projekt suradnje zemalja jugoistočne Europe.

Kako je naglasila hrvatska šefica diplomacije, ministarski sastanak na Ohridu je značajan jer je riječ o prvom testu sporazuma između Prištine i Beograda u dijelu koji govori o regionalnoj suradnji. Pusić je zadovoljna što je sve dobro ispalo i što je uopće došlo do ovakvog susreta na kojem su sudjelovali i Srbija i Kosovo.

'Hrvatska je, naročito zbog toga što 1. srpnja postaje članica Europske unije, zainteresirana i smatra vrlo važnom suradnju na jugoistoku Europe i napredovanje svih zemalja prema punopravnom članstvu', kazala je Pusić i naglasila da gotovo svi sada imaju priliku za napraviti jedan korak naprijed.

Hrvatska podržava ispunjavanje i provedbu sporazuma između Srbije i Kosova, nastavila je, a kroz to i napredovanje Srbije u smislu da joj se odredi datum. 'Smatramo i da Makedonija treba dobiti početak pregovora, dok za Kosovo smatramo da treba početi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju', istaknula je.

Ministrica Pusić je održala bilateralne sastanke ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem i novim ministrom vanjskih poslova Bugarske Kristianom Vigeninom i domaćinom ministrom vanjskih poslova Makedonije Nikolom Poposki, s kojim je potpisala ugovor o euroatlantskoj suradnji Hrvatske i Makedonije.

Razgovaralo se o regionalnoj suradnji, datumima, a s ministrom Mrkićem i o uzvratom posjetu ministrice Pusić Beogradu do kojeg će doći u drugoj polovici lipnja.