POLITIČKA KRIZA

Premijer će pregovarati s prosvjednicima u Tajlandu

28.03.2010 u 10:22

Bionic
Reading

Tajlandski premijer i vođe masovnih protuvladinih prosvjeda u nedjelju su se dogovorili da će se sastati tijekom popodneva kako bi pokušali ublažiti političke napetosti koje su tijekom vikenda prerasle u nasilje.

Dužnosnici su izvijestili kako bi se premijer Abhisit Vejjajiva trebao sastati s čelnicima Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktature (UDD) u 16 sati po lokalnom vremenu. Pregovori će biti izravno prenošeni na državnoj televiziji.

Prosvjednici se od 12. ožujka svakodnevno okupljaju u Bangkoku, gdje ih je povremeno bilo gotovo 100.000, no veći dio vremena na ulicama ih je bilo nekoliko desetaka tisuća. U Bangkoku i u dvjema susjednim pokrajinama na snazi su snažne mjere sigurnosti zbog mogućih nereda koje mogu izazvati okupljeni prosvjednici. Policiji je u pomoć poslana i vojska.

Bivši premijer, Thaksin Shinawatra koji je 2006. vojnim udarom svrgnut s vlasti i djeluje iz Dubaija te je jedan od glavnih vođa UDD-a, pozvao je svoje pristalice na trajne prosvjede u Bangkoku i susjednim pokrajinama. Thaksina je u odsutnosti aktualna vlast osudila na dvogodišnji zatvor, pod optužbom da je zlorabio ovlasti dok je bio na premijerskoj dužnosti.