SVE VIŠE SAMOIZOLACIJA

Prelaze li škole uskoro na online nastavu zbog alarmantnog trenda rasta broja zaraženih? Evo što kaže Ministarstvo, a što ravnatelji

19.10.2020 u 15:13

Bionic
Reading

Unatoč alarmantnom trendu rasta broja novozaraženih u Hrvatskoj - uz današnji izuzetak zbog smanjenog kapaciteta testiranja tijekom vikenda - zasad nema govora o zatvaranju škola i prelasku na online nastavu na nacionalnoj razini. Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) opovrgnulo je u ponedjeljak za tportal informaciju s društvenih mreža da će se početkom studenoga aktivirati tzv. model C za sve škole u Hrvatskoj

'Informacija o potpunom zatvaranju škola nije točna. O primjeni modela provođenja nastave (model A, B ili C) odlučuje škola u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom', pojasnili su iz MZO-a.

Na pitanje znači li to da će se i ubuduće donositi odluke isključivo na lokalnoj razini ili je ipak predviđena mogućnost da se u jednom trenutku odluka o prelasku na model C donese na nacionalnoj razini za sve škole, odgovaraju tek da je 'od početka zamišljeno da se odluke donose na lokalnoj razini - škola u suradnji s osnivačem i lokalnim stožerom'.

Što se tiče modela provođenja nastave, Ministarstvo raspolaže sljedećim podacima na nacionalnoj razini: model A - nastava u školi trenutno je na snazi u 1120 škola (82,4 posto); model B - mješoviti provodi se u 88 škola (6,5 posto); kombinacija modela A i B primjenjuje se u 36 škola (2,7 posto); kombinacija modela A i C registrirana je u 93 škole (6,8 posto) dok je model C - online nastava aktiviran u 22 škole (1,6 posto).

Pod zdravstvenim nadzorom je ukupno 150 prosvjetnih djelatnika (124 u samoizolaciji i 36 pozitivnih na Sars-Cov-2); u samoizolaciji je 6.454 učenika, a 517 ih je pozitivno.

Iskorak u Primorsko-goranskoj županiji

S obzirom na to da ne postoje jedinstveni nacionalni kriteriji za aktivaciju pojedinog modela nastave, odluke doslovno variraju od škole do škole - naravno, u dogovoru s gradovima, županijama i lokalnim stožerima te konačno uz zeleno svjetlo nacionalnog Stožera.

Iskorak je u tom pogledu ipak učinila Primorsko-goranska županija, čiji je Stožer civilne zaštite danas iznio jedinstven zaključak za sve tamošnje obrazovne ustanove. Prema toj mjeri, donesenoj temeljem stabilne epidemiološke situacije na području Kvarnera i Gorskog kotara, nastava u školama nastavlja se po dosadašnjem modelu, a u slučaju da tri dana zaredom bude više od 50 novozaraženih dnevno, kreće online nastave za učenike viših razreda osnovne i učenike srednje škole.

Redovita tjedna konferencija za novinare PGŽ-a Izvor: Društvene mreže / Autor: PGŽ

Đuro Beloević, ravnatelj Osnovne škole Vjekoslav Parać u Solinu i predsjednik Aktiva ravnatelja Splitsko-dalmatinske županije, smatra da je ta odluka pretjerana.

'Zašto na razini županije, zašto ne na razini grada, odnosno općine? Tom logikom smo se i mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji mogli voditi prije mjesec dana, kad smo bili prvi po broju novozaraženih, pa bi školska godina krenula s nastavom online. Ta bi odluka, kako se sada vidi, bila besmislena', kaže Beloević, napominjući da treba imati u vidu i to da se županije znatno razlikuju po veličini. U solinskoj školi, sa 635 učenika, dosad je samo jedan razred odradio 15-dnevnu samoizolaciju i nastavu na daljinu zbog jednog učenika i jedne učiteljice pozitivnih na koronavirus.

Na području te županije trenutno je međutim u samoizolaciji cijela osnovna škola - OŠ kneza Branimira Donji Muć. Ravnateljica Lidija Zekan obavijestila je roditelje da nastava na daljinu kreće od danas, po preporuci epidemiologa, zbog povećanog broja oboljelih i dijela razreda koji su u samoizolaciji. 'Zbog mogućeg širenja virusa između matične i područnih škola rad na daljinu je najbolje moguće rješenje u ovom trenutku', navodi se, između ostalog, u obavijesti na stranicama te škole, uz dodatak da bi povratak na redovitu nastavu bio nakon jesenjih praznika 4. studenoga.

Ravnatelj Beloević napominje da je riječ o školi sa stotinjak učenika, koja nema druge mogućnosti nego prijeći na model C. U njegovoj školi pak samo jedno dijete trenutno je u samoizolaciji zbog pozitivnog člana obitelji, no taj razred neće prijeći na online nastavu. 'Radimo kao da neće biti ništa, ali isto tako smo pripravni sutra svi otići u lockdown. Pratimo situaciju i spremni smo na sve', poručuje ravnatelj Beloević, napominjući da je za nekolicinu vulnerabilnih učenika, kao i one čiji su članovi obitelji u ugroženim kategorijama, od početka školske godine organizirana online nastava koju provode njihovi učitelji u sklopu redovitog radnog vremena.

Nastava na daljinu u Zagrebu

U Primorsko-goranskoj županiji, inače, danas je evidentiran 31 novi slučaj zaraze koronavirusom dok ih je u Gradu Zagrebu istovremeno registrirano 192. No u Zagrebu svaka škola svoju politiku vodi, pa se tako nakon detektiranja zaraženih učenika i(li) nastavnika negdje u samoizolaciju šalju samo pojedini razredi, a negdje na online nastavu prelaze svi učenici predmetne nastave. Od danas, primjerice, učenici od 5. do 8. razreda Osnovne škole Augusta Harambašića u Maksimiru imaju nastavu na daljinu, a ravnatelj Tomislav Filić detaljno je obavijestio roditelje o tome i putem internetskih stranica škole. To je izniman primjer, jer ravnatelji obično navedu samo šturu obavijest o prelasku na model C nastave ili roditelji mailom dobiju osnovnu informaciju o tome da je jedan ili nekoliko razreda u samoizolaciji.

'Još jedna osoba naše škole, nažalost, pozitivna je na COVID-19, pa je za još tri osobe izrečena mjera samoizolacije. U suradnji s gradskim uredom za obrazovanje i gradskim stožerom donesena je odluka o novoj organizaciji rada u našoj školi od 19. listopada do daljnjeg (ovisno o situaciji)... Učenici razredne nastave nastavu će imati u školi, po ustaljenom rasporedu, osim 4. razreda. Oba odjeljenja 4. razreda bit će u jutarnjoj smjeni', poručio je ravnatelj Filić.

Ravnatelj je naveo i da do daljnjega neće raditi školska kuhinja, a ručak će se dostavljati iz druge škole. 'U ovoj zahtjevnoj situaciji molimo vas za razumijevanje i međusobnu podršku kako bismo prevladali izazove i poteškoće s kojima se susrećemo', poručio je Filić. Neke druge zagrebačke osmoljetke sa slučajevima zaraze i razredima u samoizolaciji nisu našle shodnim na takav se način obratiti roditeljima i javno se očitovati o aktualnoj situaciji.

Jednako tako, pojedini županijski stožeri civilne zaštite objavljuju podatke o broju razreda u samoizolaciji dok drugi to ne čine. Tako je, recimo, bjelovarsko-bilogorski stožer priopćio da je među novozaraženima danas i učitelj iz osnovne škole s područja Garešnice, pa će pet razreda morati u samoizolaciju, kao i jedan razred bjelovarske srednje škole, u kojem je pozitivan jedan učenik. Stožer Zagrebačke županije javlja da je u osnovnoj školi u Dugom Selu jedan razred u samoizolaciji (pozitivan učenik), a u samoizolaciji je i razred osnovne škole u Velikoj Gorici (pozitivan djelatnik).

Korona free škola s 526 učenika

U Zagrebačkoj županiji nalazi se Osnovna škola Milana Langa Bregana, korona free sa svojih 526 učenika.

'Zasad je sve super, držimo se i nadam se da ćemo potrajati jer svi znamo što znači online nastava. Da, brojke u Zagrebačkoj županiji rastu, znam da u nekim školama ima i pozitivnih učenika i djelatnika, pojedini su razredi u samoizolaciji. Ipak, u cjelini se dobro držimo. Kad je počela nastava, svi su govorili da ćemo izdržati dva tjedna u školi, a sada je generalna priča da će online nastava krenuti početkom studenog. No trenutna situacija na samoborskom području dosta je dobra, nema puno zaraženih, a dok god je moguće imati nastavu u školi, bolje je da tako i ostane', kaže ravnatelj Igor Matijašić, dodajući da se kvaliteta nastave u razredu i online teško može usporediti.

U Bregani svaki učenik sjedi sam u klupi, s tim da broj učenika varira od 16 do 27 po razredu. Jasno, u većim razrednim odjelima nije bilo moguće osigurati potreban razmak između učenika, no maske cijelo vrijeme nose svi nastavnici i učenici viših razreda dok učenici razredne nastave iznimno ne moraju imati masku dok sjede u svojim klupama.

'Jako mi je drago što se i učenici i učitelji čuvaju i drže se svih mjera. Za učenike uvijek imamo masku ukoliko svoju zaborave kod kuće, a učiteljima smo nabavili prozirne vizire koji pokrivaju usta i nos te ne zaklanjaju puno lica. Maske ili vizire nosimo u svim prostorijama i na hodnicima, ne samo zato što se tako svi čuvamo, nego i zato što našim učenicima moramo biti primjer i uzor. I ne samo u ovoj situaciji', podsjeća ravnatelj Matijašić.