načelni sporazum

Prekinuti nasilni radnički prosvjedi u Cadizu; pao dogovor između sindikata i tvrtki

25.11.2021 u 09:39

Bionic
Reading

Nakon devetodnevnih nasilnih radničkih prosvjeda u južnom španjolskom gradu Cádizu postignut je dogovor između sindikata i tvrtki oko plaća 20.000 zaposlenika tamošnje metalurške industrije

Udruga kompanija metalurške industrije i sindikat pregovarali su deset sati pa izvijestili kako je postignut načelni sporazum.

Posljednjih dana su tisuće radnika, kojima su se u prosvjedu pridružili studenti i učenici, izašle na ulice lučkog grada Cádiza gdje su bacali kamenje i boce na policiju te postavljali barikade od kontejnera dok je policija ispaljivala suzavac i gumene metke. Polemiku je izazvao izlazak na ulicu oklopnog policijskog vozila.

"Slavimo postizanje sporazuma između poduzetnika i radnika metalurške industrije u Cádizu", poručila je preko Twittera ministrica financija María Jesús Montero iz španjolske vlade lijevog centra (PSOE). Ministrica rada Yolanda Díaz je istaknula kako je to velika vijest dok se čeka da radnici potvrde sporazum.

Detalji sporazuma još uvijek nisu objavljeni.

Radnici su tražili godišnje povećanje plaća od 2 posto ove godine, 2,5 posto iduće te 3 posto za 2023. Udruga kompanija metalurške industrije tvrdila je da bi taj porast troškova u sadašnjim uvjetima učinio neodrživim poslovanje te doveo do zatvaranja tvrtki.