trgovinski pregovori

Pregovarači EU-a i UK-a za Brexit razgovarat će poslijepodne telefonski

19.10.2020 u 12:04

Bionic
Reading

Pregovarači Europske unije i Velike Britanije za Brexit, Michel Barnier i David Frost, telefonski će razgovarati o nastavku trgovinskih pregovora oko 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, najavio je Barnierov glasnogovornik

Britanija je priopćila u petak da nema smisla nastavljati razgovore o novom trgovinskom sporazumu ako EU iz temelja ne promijeni svoju poziciju.

Barnier i Frost u ponedjeljak će razgovarati o tome kada i kako nastaviti pregovore.

Britanija je poručila u ponedjeljak da su vrata i dalje otvorena ako Europska unija želi napraviti male ustupke kako bi spasila trgovinske pregovore, a u protivnom neće biti sporazuma.

Premijer Boris Johnson rekao je u petak da nema smisla nastavljati razgovore te da je vrijeme da se pripremi izlazak bez sporazuma kada završi prijelazno razdoblje 31. prosinca.

Međutim, Michael Gove, britanski ministar koji nadzire pregovore o brexitu, zauzeo je pomirljiviji stav, rekavši da se sporazum može postići ako EU pristane na kompromis.

"U ovom trenutku bilo bi razumno da prođu tu dodatnu milju, da nam se približe u pitanjima koja su ostala za raspravu", izjavio je ministar stanovanja Robert Jenrick.

"Nadamo se da bi sada mogli izaći s nekim relativno malim, ali važnim promjenama koje nas poštuju kao neovisnu suverenu državu", rekao je on za Sky News.

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier trebao je otputovati u London ovaj tjedan na pregovore s britanskim kolegom Davidom Frostom. Umjesto toga razgovarat će telefonski u ponedjeljak o strukturi budućih pregovora, najavio je Barnierov glasnogovornik.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič trebao bi doći u London na sastanak s Goveom o provedbi sporazuma o razdruživanju.

Pregovori su prekinuti u četvrtak kada je Europska unija zatražila ustupke od Britanije. Preostala pitanja koja treba riješiti uključuju pravila poštenog tržišnog natjecanja, rješavanje sporova i ribarstvo.

Diplomati i dužnosnici EU-a smatraju Johnsonov potez paničnim pokušajem da osigura ustupke prije postizanja sporazuma u zadnji trenutak, a europski čelnici zatražili su od Barniera da nastavi razgovore.

"Sporazum, ali ne po svaku cijenu"

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će biti potrebni kompromisi na obje strane. Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da je Britaniji potrebniji sporazum nego Uniji.

"Mi smo spremni za sporazum, ali ne po svaku cijenu", rekao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo je iz EU-a 31. siječnja, ali do 31. prosinca primjenjuje europska pravila, bez prava glasa.

Ako se do tada ne postigne dogovor o budućim odnosima, slijedi neuređeni razlaz koji će imati teže posljedice za gospodarstva dviju strana koja su već oslabljena zbog pandemije koronavirusa.

EU nudi Velikoj Britaniji pristup svome golemom tržištu bez carina i kvota, ali zauzvrat traži da se Velika Britanija drži europskih standarda jer ne želi nelojalnu konkurenciju koju bi predstavljala britanska poduzeća.

Također EU inzistira na punoj provedbi sporazuma o razdruživanju koji je Velika Britanija prekršila izglasavanjem zakona koji mijenja dogovoreni protokol u vezi s granicom na irskom otoku.