financiran iz fonda eu

Predstavljen projekt "Potresni rizik grada Zagreba"

11.05.2020 u 13:48

Bionic
Reading

Projekt "Potresni rizik grada Zagreba", koji je sufinanciran novcem iz EU-ovih fondova, predstavio je u ponedjeljak zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama, kao dio projekta multisenzorskog zračnog snimanja Hrvatske

Radi se o projektu "Multisenzorsko zračno snimanje Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa" koji će se provoditi u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. do 2020". Ukupna vrijednost projekta je više od 135 milijuna kuna, od čega Operativni program sufinancira iznos s 85 posto. Udio Zagreba iznosi gotovo 31 milijun kuna, od čega EU sufinancira nešto više od 26 milijuna kuna, istaknuo je pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Projekt će kroz tri godine kroz partnerski rad institucija što je moguće točnije utvrditi potresni rizik radi sagledavanja potencijalne opasnosti za ljudske živote i građevine. Rizik za građevine će se iskazati po skupinama namjene i važnosti, a za ljude s obzirom na rizik od gubitka života, ranjavanja i stambenog zbrinjavanja. Također će se osigurati podatke hitnim službama i civilnoj zaštiti za pripremu učinkovitog odgovora neposredno nakon potresa, omogućiti pripremu mjera za brzi oporavak i donošenje primjerenih gospodarskih, društvenih i političkih odluka, kaže Kalinić.

Uvod u projekt smo, nažalost, imali 22. ožujka, nakon potresa magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru, rekao je Kalinić napomenuvši da je ostalo za pregledati još nekoliko tisuća objekata kako bi se moglo krenuti u drugu fazu sanacije. Ured nije nadležan za otklanjanje šteta nego država na temelju zakona koji bi trebalo donijeti Ministarstvo graditeljstva, poručio je Kalinić upozorivši kako nije ustrojen ni izvanproračuski fond za civilnu zaštitu.

"Država je tvrdila da ima civilnu zaštitu, no pokazalo se da je ona opremljena 'stealth' opremom, jer je na terenu bila nevidljiva. Dežurni krivci bili su iz Zagreba, iako je u Zagrebu 15 minuta nakon potresa putem aplikacije provedena mobllizacija 599 ljudi, a potom i ostalih gradskih službi, što se ignoriralo radi skupljanja političkih bodova", ustvrdio je Kalinić.

Napomenuo je kako su zbog nepostojanja zakonskog rješenja na državnoj razini vatrogasci uskočili u raščišćavanje zgrada i ulica, kao i specijalističke postrojbe za izvlačenje iz ruševina. Ured će u idućih 36 mjeseci definirati potresni rizik, izraditi metodologiju i procjenu rizika za Zagreb i bazu podataka o građevinama i stanovništvu, a posebni je cilj digitalizacija i objedinjavanje svih podataka radi pripreme učinkovitog odgovora neposredno nakon potresa.