obračun na iblerovom

Predsjedništvo SDP-a odlučuje: Može li Bernardić preživjeti pobunu u stranci?

03.07.2018 u 11:29

Bionic
Reading

Ako je i postojala dilema hoće li se danas održati sjednica Predsjedništva SDP-a, ona je otklonjena nešto poslije deset sati, kada su iz PR službe medijima poslali poziv u kojem navode da je na rasporedu u 16 sati, nakon čega se očekuju izjave za medije. Što je na dnevnom redu, u pozivu nije navedeno pa se spekulira da bi se na njoj mogla potegnuti smjena predsjednika Davora Bernardića, protiv kojeg je pokrenuta unutarstranačka pobuna

Podsjetimo, Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i još nekolicina SDP-ovaca iz vrha stranke pokrenuli su priču oko Bernardićeva micanja s vrha stranke.

Nakon njih pismom se oglasilo osam SDP-ovih gradonačelnika; Mišel Jakšić (Koprivnica), Stjepan Kovač (Čakovec), Vinko Grgić (Nova Gradiška), Ante Bilić (Trogir), Ivana Marković (Supetar), Mišo Krstičević (Ploče), Dalibor Domitrović (Ogulin) i Jasenka Auguštan-Pentek (Zlatar) te su se ogradili od takve inicijative.

Doduše, neslužbeno se može čuti da bi odstupanje šefa stranke prihvatili ako bi se njenog vođenja kao v. d. predsjednika prihvatio Zlatko Komadina. Jasno je da Bernardić sam ne planira otići, a iz SDP-a se sve glasnije čuju i oni koji se zalažu za sankcioniranje pobunjenika. Među prvima to je istaknuo Davorko Vidović.

Ako Bernardić sam ne ode, 'pobunjenicima' preostaju dvije statutarne opcije, no za obje moraju dobiti podršku u Glavnom odboru stranke u kojem, barem zasad, većinu ima upravo Bernardić. Uspiju li dobiti dvotrećinsku većinu Glavnog odbora, mogu odmah sazvati izvanredne izbore za predsjednika SDP-a, no u tom slučaju moraju dokazati da je došlo do 'bitnih razlika' u stavovima i ocjenama između GO-a i aktualnog predsjednika stranke.

U drugoj opciji moraju osigurati većinu glasova Glavnog odbora ili pet županijskih organizacija koje mogu tražiti sazivanje konvencije.

Davor Bernardić i Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na konvenciji za iskazivanje nepovjerenja šefu stranke mora glasati većina delegata. Tek nakon toga mogu biti sazvani novi izbori na kojima SDP-ovci biraju po načelu jedan član-jedan glas.