NAROD ODLUČUJE PREDAO POTPISE

Predsjednik Ustavnog suda: Garantiram da ćemo bez pritiska donijeti odluku o referendumima

13.06.2018 u 19:56

Bionic
Reading

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda komentirao je referendumske inicijative koje traže promjenu izbornog sustava i poništavanje ratifikacije Istanbulske konvencije.

Inicijativa Istina o Istanbulskoj nije uspjela u svojim žalbama prema gradovima zbog čega se nameće pitanje hoće li po istoj osnovi Ustavni sud odbiti žalbe i inicijative Narod odlučuje.

Šeparović je objasio u razgovoru za RTL Danas da su utvrdili, vezano uz prigovore na ponašanje Grada Rijeke, da su predstavnici referendumske inicijative Istina o Istanbulskoj imali dovoljno mjesta na kojima su se mogli izjašnjavati i da u bitnom to nije dovelo u pitanje njihovo izjašnjavanje.

Šeparović kaže kako se ne može unaprijed zaključiti da na referendum o Istanbulskoj Hrvatska ne izlazi.

'Sve što bih rekao na tu temu bilo bi prejudiciranje odluke Ustavnog suda, što ne smijem. Vidjet ćemo da li će biti dovoljan broj potpisa i ispunjene pretpostavke i da li će se Sabor obratiti Ustavnom sudu. Moramo pričekati što će Sabor odlučiti da li će pitati Ustavni sud ili ne, a onda ćemo odlučivati eventualno je li ratifikacija Istanbulske konvencije u skladu s Ustavom ili nije', kazao je Šeparović.

Komentirao je i tvrdnju Željke Markić koja kazala kako je izborni sustav u Hrvatskoj klijentelistički. 'Ne mogu se upušati u te političke ocijene, ali mogu reći da je dobro da se o tome raspravlja u javnosti. Ima stvari koji bi trebalo mijenjati.

Legitimno je od strane inicijativa da postavljaju takva pitanja, ali moraju biti svjesni da ta inicijativa može proći, ali i ne. Građani moraju imati povjerenja u institucije i Ustavni sud koji je jamaca tumačenja i primjene ustava. Mogu garantirati građanima da ćemo bez pritiska donijeti odluku u skladu s Ustavom koja može biti pozitivna i negativna', kazao je Šeparović.

  • +20
Okupljanje GI "Narod odlučuje" uoči predaje Zahtjeva za raspisivanje referenduma Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Tvrdi kako ne smije reći jesu li referendumska pitanja Inicijative u skladu s Ustavom jer bi na taj način prejudicirao odluku Ustavnog suda.

"Imamo bogatu praksu o tome i mi ćemo to pitanje razmatrati sukladno temeljnim vrednotama ustavnog poretka. Pažljivo pratimo što se dešava i ako bude trebalo intervenirat ćemo, a konačnu odluku je li u skladu s Ustavom ili ne dat ćemo ako nas Sabor bude pitao", kazao je.

Svaki put kad se pokreću inicijative za referendum, a njih je sve više i više, postavlja se pitanje treba li u Ustavu konkretizirati to pitanje. Šeprović kaže kako nešto sigurno treba mijenjati.