POLITIČKA ODLUKA HAAGA

Predsjednik Josipović: Šokiran sam presudom!

15.04.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Osuđujuća presuda generalima Gotovini i Markaču sa svojim obrazloženjem i kaznom, posebno tezom o postajanju zajedničkog zločinačkog pothvata koji uključuje najviši politički i vojni vrh Hrvatske, ozbiljan je pravni i politički akt koji je šokirao i mene', naglasio je predsjednik Ivo Josipović komentirajući današnju presudu trojici hrvatskih generala za Oluju

'Generali koji su tijekom rata dali velik doprinos obrani Hrvatske osuđeni su na međunarodnom kaznenom sudu za teška kaznena djela i mnogi građani teško prihvaćaju te presude i razočarani su odlukom suda', rekao je šef države naglasivši da presuda ne dovodi u pitanje ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata, ali ni legalnost i legitimnost oslobodilačkih akcija, uključujući i Oluju.

Josipović je uvjeren da zajednički zločinački pothvat u obrani Hrvatske nije postojao te ne prihvaća tezu da to podrazumijeva da su svi pripadnici hrvatske vojske i policije sudionici takvog pothvata zločinci.

Naglasio je da Hrvatska poštuje svoje heroje, ali i da smo svjesni da su zločini postojali na svim stranama. No dodaje da hrvatsko pravosuđe jednako tretira sve zločine.

'Očekujem da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti temeljito preispitane, pa i osporene. Posebno poštivane pravnih aspekata rada suda ne znači prihvaćanje političkih i povijesnih aspekata. Danas će neovisno o presudi Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni rat u kojem smo sačuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zločinačkog režima politike Slobodana Miloševića', zaključio je Josipović.Inače, njegov prethodnik Stipe Mesić na turneji je po Kini.

Josipovićevu izjavu u cijelosti poslušajte ovdje: