UGROŽAVA HRVATSKU RAVNOPRAVNOST U BIH

Predsjednik HDZ-a BiH Čović pehar dodijelio 'kordićevcima'

20.12.2010 u 17:38

Bionic
Reading

U finalu mostarskog malonogometnog božićnog turnira pobijedila je ekipa HVO Srednja Bosna 'Dario Kordić', a pobjednički pehar uručio im je predsjednik HDZ-a BiH i kandidat za predsjednika Vijeća ministara BiH Dragan Čović. Na svečanosti su bili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ministar pravde BiH Bariša Čolak, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo i načelnik Čapljine Smiljan Vidić

Nogometaši HVO Srednja Bosna 'Dario Kordić' osim imena osuđenog na 25 godina zatvora za ratne zločine u srednjoj Bosni, ponajviše za pokolj preko stotinu Bošnjaka u selu Ahmići kod Viteza, nosili su na svojim dresovima i njegovu sliku.

Na takvo ponašanje političkog lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića za sada su reagirali u Banjoj Luci. Kako prenosi portal Press RS, odvjetnik Miroslav Mikeš ustvrdio je kako je neprihvatljivo da kandidat za predsjednika izvršne vlasti BiH javno podržava osuđenog ratnog zločinca te da sadašnji ministar pravde BiH Bariša Čolak prisustvuje takvom događaju. Takvo ponašanje čelnika HDZ-a BiH odvjetnik iz Banje Luke Mikeš nazvao je katastrofalnim moralnim i političkim činom.

'Za mene je nedopustivo i moralno i politički da pojedinci koji u javnosti pričaju o novoj Bosni i Hercegovini daju podršku ljudima koji su osuđeni za ratne zločine. Dragana Čovića zbog ovakvih i sličnih događaja onda i ne treba čuditi što mu OHR već nekoliko godina ne dopušta obavljanje državnih dužnosti. Još gore je što se na istom turniru pojavio i ministar pravde Bariša Čolak', rekao je Mikeš dodavši kako u BiH ne postoji pravni propis kojim bi se zabranile takve stvari, ali bi se ponašanje čelnika HDZ-a BiH moglo tretirati pravno kao izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje. Potpredsjednik Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić osudio je ponašanje organizatora božićnog malonogometnog turnira u Mostaru.

Pitanje je hoće li reagirati Tužiteljstvo BiH i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Čovićevo ponašanje na malonogometnom turniru u Mostaru umnogome može štetiti političkim nastojanjima raznih utjecajnih političkih predstavnika iz regije i međunarodne zajednice za institucionalnom ravnopravnosti hrvatskih predstavnika u institucijama BiH.