najmoćnija pozicija

Predsjednik Diaz-Canel imenovan predsjednikom Komunističke partije Kube

19.04.2021 u 18:04

Bionic
Reading

Vladajuća Komunistička partija Kube izabrala je, na zadnji dan kongresa u ponedjeljak, predsjednika Miguela Diaza-Canela za nasljednika Raula Castra na mjestu generalnog sekretara, što je najmoćnija pozicija u jednostranačkoj zemlji

Nasljeđivanje označava kraj ere u kojoj su ukupno šest desetljeća vladala braća Fidel i Raul Castro, vođe revolucije iz 1959., i tranziciju prema mlađim generacijama koje su napredovale u partijskim redovima, a nisu sudjelovale u gerilskom ratu.

Šezdesetogodišnji Diaz-Canel, nasljedio je Castra kao predsjednik 2018., a očekivalo se i da će biti nominiran za čelnika stranke.

Naglasio je kontinuitet otkako je postao predsjednik i ne očekuje se da će odmaknuti Kubu od jednopartijskog socijalističkog sustava.

"Diaz-Canel nije plod improvizacije već promišljenog odabira mladog revolucionara koji ima sve što je potrebno za napredovanje na više položaje", rekao je Castro u svom uvodnom govoru na partijskom kongresu u petak.

Castrova je vojna odora bila u kontrastu spram civilne odjeće njegovog odabranog nasljednika.

Stotine delegata okupilo se na najvažnijem partijskom sastanku u Havani, koji se održava svakih pet godina, te se na njemu određuje smjer politike i bira novo vodstvo.

Castro je na prethodnom kongresu 2016. rekao da će to biti posljednji kongres kojim će predsjedati takozvana povijesna generacija koja se borila u Sierra Maestri kako bi svrgnula diktatora Fulgencia Batistu, kojega je podržavao SAD.

Članovi novog Politbiroa neće biti Jose Ramon Machado Ventura i Ramiro Valdes, dva poznata pripadnika "stare garde".

Komunistička partija Kube još nije objavila tko će zamijeniti Machada Venturu, ideologa stranke, na mjestu potpredsjednika.