uoči dana žena

Predsjednica u Bruxellesu: Bez žena je mir krhak, a razvoj nedostižan

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 07.03.2019 11:59
  • Objavljeno 07.03.2019 u 11:37
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured Predsjednice RH

'Moja poruka ženama i djevojkama je – imajte pouzdanja i vjerujte u sebe – u svoju vrijednost i snagu, u svoje znanje i sposobnosti', poručila je kao glavni govornik Kolinda Grabar-Kitarović na sjednici Međuparlamentarnog odbora u Bruxellesu. Tamo je otputovala na poziv Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta povodom Međunarodnog dana žena, a govorila je na temu 'Snaga žena u politici' („Women's power in Politics“)

Govoreći u Europskom parlamentu predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako su, na bilo kojem većem skupu ili u međunarodnoj organizaciji, u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji, OESS-u ili Vijeću Europe, žene u manjini te dodala kako to vrijedi i za Europski parlament, i za parlamente u većini država članica Europske unije.

'Žene su često neiskorišteni izvor snage i pokretačice su mira i sigurnosti', kazala je Grabar-Kitarović te ocijenila kako je njihovo političko sudjelovanje ključno za razvoj, dobro upravljanje i demokraciju.

'Zato trebamo uključiti više žena u sprječavanje i rješavanje sukoba, u očuvanje održivog i uključivog mira i u politiku općenito', dodala je.

Spomenula je kako su i tijekom agresije na Hrvatsku žene branile hrvatsku slobodu i neovisnost zajedno s muškarcima, bile liječnice i medicinske sestre, političke pregovaračice i humanitarne radnice, istaknuvši njihovu ključnu ulogu tijekom poslijeratnog oporavka i obnove, priopćeno je iz Ureda Predsjednice.

U tom smislu, navela je nezamjenjiv pozitivan doprinos žena održivom miru i razvoju.

'Kada im se omogući potpun i jednak pristup resursima i mogućnostima te kada ih se uključi u donošenje odluka, žene potiču razvoj i mir. Bez žena je mir krhak, a razvoj nedostižan', kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

U govoru je podsjetila i na istraživanja koja pokazuju kako su zemlje s većim udjelom žena na izvršnim i neizvršnim položajima naprednije, kako dolazi do golemog pozitivnog utjecaja na BDP, više razine zaposlenosti, povećane produktivnosti i pružanja odgovora na izazove starenja stanovništva.

'Najbolje rodne politike polučuju najveću korist za gospodarstvo. A gospodarski uspješna društva imaju jednostavnu formulu: ona su uključiva i žene su u njima osnažene', istaknula je u Bruxellesu.

Napomenula je kako žene svakodnevno i kontinuirano dokazuju koliko su uspješne i upravo zato moraju biti ravnopravno zastupljene u politici i u vladama, parlamentima i upravljačkim odborima. Dodala je i kako moramo izgraditi političku kulturu pogodnu za ravnopravno sudjelovanje.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured Predsjednice RH

Obrazovanje je istaknula ključnim za poticanje tolerancije, ali i za napore u izgradnji bolje budućnosti žena, a time i muškaraca te čovječanstva u cjelini jer, kako je rekla, ono je najjače oružje protiv svih oblika predrasuda i nejednakosti.

'Moja poruka ženama i djevojkama je – imajte pouzdanja i vjerujte u sebe – u svoju vrijednost i snagu, u svoje znanje i sposobnosti. Zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte. Svakog dana, sve je više žena i muškaraca koji će vam pružati podršku. Vaša odlučnost srušit će sve preostale prepreke', zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović svoje obraćanje u Europskom parlamentu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!