IZ SAD-A

Predsjednica se konačno oglasila o tajnovitom putovanju

05.01.2017 u 19:38

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović konačno se iz SAD-a oglasila o putovanju koje je u hrvatskoj javnosti podignulo mnogo prašine, prvenstveno zbog toga što javnost nije bila upoznata s time što predsjednica zapravo radi u Washingtonu, a zbog čega je zaradila i tri prijave Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa

Grabar Kitarović u razgovoru za HRT kazala je da je objavila svoj posjet SAD-u i da oko njega nema ništa tajnovito. 'Kada sam odlazila privatno u SAD sa svojom obitelji, onda smo to uredno objavljivali javnosti, kao i činjenicu da sam ja to platila svojim vlastitim sredstvima. Ovo je službeni posjet koji je usredotočen na to da se iskoristi ovaj trenutak između dvije administracije da se Hrvatska pozicionira kako čimbenik koji će doista sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike', poručila je predsjednica.

Naglasila je da joj smeta, posebno u hrvatskoj vanjskoj politici, to što mi uvijek nekoga slijedimo, a nikad ne vodimo. 'Ovaj posjet usmjeren je na to kako bi se ljude, koji su u američkoj administraciji ili će biti ili su bliski izabranom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, ili su bliski Republikanskoj stranci ili Demokratskoj stranci na bilo koji način, osvijestilo o problemima Hrvatske i problemima Jugoistočne Europe i činjenici da mi kao mala država ne možemo čekati da nas netko stavi na agendu nego se moramo samo nametnuti. Dakle biti ovdje', objasnila je predsjednica.

Međutim nije otkrila s kime se susrela u SAD-u. Kazala je da se susrela s mnogo ljudi, od kojih će to neki otkriti putem Twittera, a neki ne žele biti prominentni u medijima.

Komentirala je i prijave Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Predsjednica je kazala da neka povjerenstvo radi posao, a da druge prijave neće komentirati. Potom je izrazila nadu da će se Hrvatska modernizirati kao država i da ćemo konačno shvatiti kako se radi politika i kako se profilira svoja država na međunarodnom planu. 'A ono što mogu reći je to da ću ja kao hrvatska predsjednica uvijek raditi u interesu hrvatskog naroda i države i da ću to nastaviti raditi bez obzira na sve one prepreke koje bi neki pokušavali i umjetno postaviti', zaključila je Grabar Kitarović.