IVICA MAŠTRUKO:

'Zbog ponašanja predsjednice postajemo smiješna država'

03.01.2017 u 12:03

Bionic
Reading

Hrvatskim građanima uskraćena je informacija o tome što predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pet dana radi u SAD-u, iako prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa 'građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, a koje su u vezi s obnašanjem njihovih dužnosti'. U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zasad nisu zaprimili prijavu na temelju koje bi mogli odlučiti hoće li provjeravati okolnosti predsjedničina odlaska u SAD, što ne znači da prijava neće uskoro stići, s obzirom na to da se ona može podnijeti i anonimno, jednim klikom miša na internetskoj stranici Povjerenstva

Ni prijava, međutim, ne znači da će Kolinda Grabar Kitarović zbog svog ponašanja biti sankcionirana. Navedenim Zakonom, naime, nije propisana mogućnost izricanja sankcije za povredu načela djelovanja dužnosnika koja uključuju i pravo građana da budu upoznati s njihovim ponašanjem kad god rade nešto u vezi sa svojom poslom.

A upravo to u SAD-u radi predsjednica Grabar Kitarović, koja se prema neslužbenim informacijama ondje  sastaje s članovima tima novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Na novinarska pitanja vezana za ovogodišnji boravak Kolinde Grabar Kitarović u SAD-u Ured predsjednice nije odgovorio, iako je Dnevnik Nove TV sinoć prenio njihovu informaciju da će 'za vrijeme boravka predsjednica imati sastanke s predstavnicima političkog i društvenog života te nevladinog sektora'.


Da predsjednica 1. siječnja odlazi u SAD, saznalo se dan uoči putovanja, kada je Hina objavila kako neslužbeno doznaje da bi se Grabar Kitarović ondje trebala sastati s nekoliko članova prijelaznog Trumpova tima i nekoliko ljudi koji se razmatraju za buduću američku administraciju. U Uredu predsjednice tu informaciju Hini nisu ni potvrdili niti demantirali, a tportalu zasad ne odgovaraju ni zašto informacije s kim se i kada predsjednica sastaje smatraju tajnima.

Ured predsjednice potpuno se oglušio i na pitanje tko financira put predsjednice u SAD s obzirom na to da se ne zna je li putovanje privatnog karaktera, jesu li joj se pridružili i članovi obitelji, kao ni je li predsjednica u razdoblju od 26. do 30. prosinca boravila iimala radne obveze na Pantovčaku ili drugdje, jer nema informacija o njezinim aktivnostima u tjednu između Božića i Nove godine.

'Nepristojno i politički neprihvatljivo'

'Nepristojno je i neprihvatljivo prema građanima ove države s bilo kojeg stajališta – političkog, građanskog i moralnog – da se ne zna gdje se nalazi predsjednica', komentira za tportal Ivica Maštruko, prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici. Štura službena informacija da se predsjednica nalazi u SAD-u tom diplomatu znači isto koliko i podatak da se ona nalazi bilo gdje na zemaljskoj kugli.

'To ne znači ništa. Dužnost je predsjednice Republike da građane detaljno obavijesti o tome gdje se nalazi, kojim povodom i s kojim razlogom. Ako je u privatnom posjetu, onda to treba i kazati. U svim državama svijeta bilo bi to normalno i uobičajeno. Ovako je to i nepristojno i politički neprihvatljivo. Kad se kandidirala za dužnost predsjednice države, sasvim sigurno znala je da je jedan uobičajeni, građanski, privatni dio njenog života pod većom prismotrom javnosti i da nije u pitanju samo zadovoljavanje privatnog interesa javnosti, već da je njezina državnička obveza da građane obavijesti gdje se nalazi i što radi. Ako je to privatan posjet, detalji nas ne zanimaju, ali treba jasno priopćiti i reći da je to takav posjet', napominje Maštruko.


Zašto, međutim, Ured predsjednice ne želi službeno priznati da se ona sastaje s Trumpovim ljudima? Je li to neuobičajeno s obzirom na to da oni još nisu preuzeli dužnost?

'Da, to bi bilo totalno neuobičajeno. Naime, kao i bilo koji susret suradnika budućeg predsjednika Trumpa s bilo kojim predsjednikom neke države - Andore, Hrvatske ili Turkmenistana – to ima i određene političke reperkusije. Osim što je diplomatski nepristojno, to je neprihvatljivo i prema državi, prema statusu Hrvatske u međunarodnim odnosima. To se naprosto ne radi', izričit je Maštruko.

Paradno ponašanje

Neki će, međutim, reći da je pragmatično sastati se čim prije s trumpovcima.

'Nema tu nikakve pragme. Postoje određena pravila, određeni uzusi kojih se ona treba držati kao predsjednica. To je sasvim jasno, bez obzira na njena htijenja. Ovako to, bez obzira s kim se našla, ispada parada, svojevrsno paradno ponašanje bez svrhe, smisla, potrebe i razloga', neumoljiv je Maštruko.

Bez obzira na to kakva objašnjenja iz Ureda predsjednice uslijedila, ostaje činjenica da su donijeli odluku da neće službeno reći gdje je točno predsjednica, s kim se i zašto sastaje.

'Sva naknadna objašnjenja su zakašnjela, neprihvatljiva i predstavljaju racionalizaciju, odnosno pokušaj političkog opravdanja njenih postupaka. Naknadno se, bez obzira na to koji su razlozi bili i što rekla, neće poništiti neprihvatljivost postupanja Ureda predsjednice', konstatira Maštruko.

U međuvremenu predsjednica Grabar Kitarović za svoje ponašanje ne snosi nikakve posljedice, a ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ovom slučaju na koncu i utvrdi povredu zakona - nikom ništa. 'Nikom ništa. To je stvarno smiješno. Postajemo smiješna država', zaključio je Maštruko.