VANJSKOPOLITIČKE TEME

Predsjednica govorila o Macronu, Putinu, Vučiću, a 'krugovima u BiH' oštro odgovorila: Ne želim sudjelovati u propagandi

29.03.2019 u 13:29

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na konferenciji za medije u petak na Pantovčaku govorila je o vanjskopolitičkim aktivnostima, kazavši da je mjesec ožujak bio intenzivan po tome pitanju

Podsjetila je da se susrela s nizom svjetskih čelnika u tom razdoblju i naglasila kako joj je temeljni okvir za sve te susrete uvijek isti, a to je jačanje prepoznatljivosti Hrvatske.

Povodom Međunarodnog dana žena održala je govor o stanju žena u Europskom parlamentu. Navela je da je govorila i o obiteljskom nasilju te je kazala da su sudovi previše popustljivi prema nasilnicima i suspektni prema žrtvama. U Bruxellesu se sastala s Donaldom Tuskom i Jean-Claudeom Junckerom, s kojima je razgovarala o prioritetima poput ulaska u Schengen, izborima za Europski parlament...

Nekoliko dana kasnije bila je u UN-u te je sudjelovala na konferenciji Žene na vlasti. 'Od 193 članice UN-a, samo je 11 žena na čelu zemalja, od čega su samo tri, uključujući mene, izabrane na izborima', poručila je Grabar Kitarović. U New Yorku se srela i s glavnim tajnikom UN-a Antónijem Guterresom.

Posjetila je i Mađarsku.

'Da, bila sam na nogometnoj utakmici, ali sam se sastala s predsjednikom Janosom Aderom i premijerom Viktorom Orbanom. Razmijenili smo mišljenja o nastavku suradnje, a sastala sam se i s hrvatskom manjinom u toj zemlji', kazala je predsjednica.

  • +7
Tiskovna konferencija Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Dotaknula se i posjeta njemačkog, indijskog i latvijskog predsjednika Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanja poslije konferencije, Grabar Kitarović kazala je kako vjeruje da će Europska unija iz procesa Brexita izaći jača. Rekla je da je čekala posljednji rok za raspisivanje izbora za Europski parlament upravo zbog Velike Britanije jer ako iziđu, imat ćemo 12 zastupnika, a u drugom slučaju 11 zastupnika.

Poručila je da se briselska politika mora približiti ljudima.

Odgovarajući na pitanje o posjetu Aleksandra Vučića danas, godinu dana nakon toga, poručila je da je svaki razgovor dobar. Podsjetila je i da je predsjednik Franjo Tuđman tijekom rata razgovarao sa Slobodanom Miloševićem. Kazala je da je za uspjeh potrebno dvoje i kod toga stoji. Smatra da je uspjeh Hrvatske to da je u strategiju proširenja ušao i uvjet da države kandidatkinje moraju riješiti otvorena pitanja sa susjednim državama.

  • +6
Grabar Kitarović i Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ne želimo nikoga ucjenjivati, ali moramo iskoristiti prava koja imamo', kazala je predsjednica.

Razočarana je time što nije učinjeno više oko pronalaska nestalih te je ponovno apelirala da učinimo sve da riješimo taj problem.

Govoreći o gospodarskoj diplomaciji, predsjednica je kazala da je zadovoljna suradnjom s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Na upit o optužbama iz BiH da je SOA vrbovala selafije u toj zemlji da bi potvrdila njenu izjavu o 10 tisuća džihadista, kazala je da ne želi sudjelovati ni poticati propagandu pojedinih političkih krugova u Bosni i Hercegovini. Ponovila je da je podatak od oko 10 tisuća ekstremnih islamista koji bi se mogli vratiti na područje jugoistoka Europe međunarodno potvrđen.

Dolazak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona je izvjestan, ali još nisu razgovarali o datumima.

Kratko je komentirala i posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je bio planiran za lipanj, ali je odgođen.

'Kako smo u predizbornoj godini, bojim se da bi posjet predsjednika Putina bio iskorišten u predizborne svrhe. Da bi se to izbjeglo, predlažem da to bude sljedeće godine, tko god bio predsjednik', kaže predsjednica.