DOŠLA IH SASLUŠATI

Predsjednica posjetila šator radnika Adria čelika

05.06.2015 u 15:37

Bionic
Reading

Radnike splitske željezare koji već 19 dana prosvjeduju u šatorima na staroj Kaštelanskoj cesti u petak je, na putu prema Crnoj Gori, posjetila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u razgovoru rekla kako nije dobro kada građani dižu šatore na ulici i da je željela osobno čuti što imaju reći.

'Obveza državnih dužnosnika je', rekla je predsjednica Republike, "doći, razgovarati i poslušati što je ljude navelo na takav prosvjed". Kazala je da im danas ne može obećati nikakvo rješenje, ali joj je dužnost vidjeti kako se mogu korigirati procesi u Hrvatskoj. Trebaju nam investicije, ali isto tako se mora u potpunosti poštivati pravo i pravna država, kao i prava građana, istaknula je Grabar-Kitarović.

'Koliko razumijem podigli ste kaznenu prijavu protiv poslodavca i nadam se da će sudstvo odraditi svoj posao brzo i učinkovito. Apeliram na vas da mislite na svoje zdravlje jer dolaze velike vrućine da se ne dogode zdravstveni problemi ili nesretni slučajevi ovdje u šatoru. Moji savjetnici će biti u kontaktu ukoliko bude potrebno nešto što je u mojoj moći', rekla je predsjednica okupljenim radnicima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić rekao je predsjednici da 190 radnika Adria čelika od prosinca nisu dobili plaću i da oni žele dvije stvari: svojih sedam plaća i proglašenje stečaja. Podsjetio je kako je željezara od privatizacije uvijek u stranim rukama. Prvo je vodio Poljak, sada Nijemac, a najgore je što je ovo već treći stečaj koji bi se najkasnije do ponedjeljka na Trgovačkom sudu trebao otvoriti nad Adria čelikom, rekao je.

'Sve je počelo 2001. godine kada je u željezaru uloženo 22 milijuna eura plus sedam milijuna eura nakon čega je prodana, čovjeku sumnjive prošlosti, Poljaku koji je potrošio sve novce i otišao. Željezara je otišla u stečaj nakon kojega je došao novi investitor, koji je jedan dio željezare amputirao i prodao i tako ljude ostavio bez posla i budućnosti, ali i bez prava da rade i žive od svoga rada. Ne tražimo ništa nego da se poštuje zakon', rekao je Šegvić predsjednici istaknuvši da su radnici šator podigli iz nemoći.

Rekao je da je njemački vlasnik Edgar Schumacher radnicima otkaze poslao na njemačkom jeziku te je potvrdio da nije istina da je uprava dobila suglasnost sindikata za zbrinjavanje radnika. Također je naveo da radnici ovaj tjedan dobivaju otkaze, a i obračun plaća za isti taj tjedan. Predsjednica je radnike pitala od čega žive, a oni su odgovorili od rada na crno. Rekli su joj da su do sada dobili tek 9,5 posto od svojih starih potraživanja iz prethodnih stečajeva, a već idu u treći.

Gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić je rekao kako je svako radno mjesto važno i da će se za svako boriti. Ako se otvori stečaj koji traže radnici, gradu je važno da se pronađe ozbiljan investitor i da se proizvodnja nastavi, kazao je. 'Osim željezare, nama su problem i 'Kaštelanski staklenici' koji su u državnom vlasništvu. Radi se o poljoprivrednoj proizvodnji, a Hrvatska uvozi 50 posto poljoprivredne proizvodnje. To su stvari o kojima moramo povesti računa i utjecati koliko možemo', rekao je Udovičić.

Šegvić je na kraju predsjednici Grabar-Kitarović rekao kako je na putu kojim je došla u njihov šator iz smjera Lore nekada bilo 47 tvrtki koje su zapošljavale više od 400 ljudi, a sada ih ima tek devet, i to stranih poduzeća.

Predsjednicu je na odlasku zaustavila radnica SD Printa i u suzama joj rekla da vlasnik tvrtke u kojoj je radila 30 godina Stipe Mađor ljudima ne isplaćuje plaće i pozvala je da za te radnike nešto napravi. 'Mađor je za nagradu što ljudima ne isplaćuje plaće i otpremninu od 20.000 kuna od svog prijatelja gradonačelnika Splita Ive Baldasara, kojemu financirao kampanju, dobio na plodouživanje Turističku palaču u Splitu', kazala je Ivana Jurić Grgić. Predsjednica ju je saslušala i rekla joj neka se 'drži'.