VELIKI INTERVJU ZA N1

Predsjednica o 'opasnom presedanu' u slučaju legalizacije statuta HOS-a

10.09.2017 u 11:50

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nastojala je objasniti svoju prošlotjednu izjavu da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, što su u međuvremenu opovrgnuli povjesničari Tvrtko Jakovina, Ante Nazor i Zlatko Hasanbegović. Ustvrdila je da je tu istu rečenicu izrekla još u studenom, ali tada je nitko nije korigirao, kazala je za N1, komentirajući i rješenje HOS-ove spomen-ploče

Upitana otkud joj teza da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, iz kojih izvora i ne misli li da je tom izjavom relativizirala i umanjila drugi dio svoje rečenice da se radi o kompromitiranom pozdravu, Kolinda Grabar Kitarović nije precizno odgovorila. 

'Ne bih se složila s time, to je rečenica koju sam ja izrekla i ranije, primjerice u 11. mjesecu prošle godine i nitko me tada nije korigirao. Jednostavno u javnosti postoje različita mišljenja i različita mišljenja povjesničara. Međutim, moj naglasak je bio na ovom drugom dijelu - da je pozdrav kompromitiran i da je kao takav neprihvatljiv', kazala je Grabar Kitarović gostujući u emisiji 'Točka na tjedan'.

Komentirajući suglasje većine povjesničara, uključujući Hasanbegovića, da se taj pozdrav veže za ustaški režim, kazala je da ona ne bi ulazila u povijesne rasprave.

'To je uistinu za povijesne stručnjake i naravno za pravnike, da procijene kakva će biti praksa i kako ćemo dalje postupiti prema simbolima totalitarnih režima. Ono što je bitno je da kroz svu ovu raspravu, koliko god ona mučna bila, mi i u 2017. raspravimo o nečemu što je obilježilo Drugi svjetski rat. Još nismo završili te bitke. Ipak je ta mučna rasprava dovela do toga da je većina danas počela govoriti da je dosta povijesnih rasprava, da to prepustimo stručnjacima. Čujemo to iz oporbe, iz HSS-a, SDP-a, HDZ-a, svi se slažemo da se trebamo usredotočiti na sadašnjost i gledati u budućnost', odgovorila je Grabar Kitarović.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

'Smirili smo strasti i to je dobro, ali...'

Njezin je dojam da nitko nije zadovoljan rješenjem oko ploče u Jasenovcu koja je premještena u Novsku.

'Smirili smo strasti i to je dobro, ali sigurno je da će se rasprava nastaviti, nadam se da će se nastaviti u okviru Vijeća za suočavanje s prošlošću i da će oni izaći s preporukama koje će u konačnici postići što je moguće širi konsenzus u hrvatskom društvu... Mi u Hrvatskoj trebamo naći model koji najbolje odgovara našem društvu jer su podjele najgore od svega, u njima se iscrpljujemo, gubimo iz vida sve ono što je bitno danas, a to je životni standard naših građana.

  • +4
HOS-ovci održali konferenciju vezano uz spomen ploču u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ja u pravilu nisam za zabrane, imamo slučaj mladića iz Umaga koji je prije nekoliko dana izvikivao nekakve povike zbog čega je dobio poziv za sud. Ja sam u svoje dvije i pol godine mandata doživjela svašta, svakakve povike, ali mislim da mi kao političari moramo biti spremni na to da građani imaju pravo izražavati svoje mišljenje i svoje nezadovoljstvo i kroz poklike koje nam ne odgovaraju i koje nas vrijeđaju osobno, no ja sam apsolutno protiv bilo kakvog verbalnog delikta, ali treba naći onu finu granicu gdje počinje govor mržnje koji stvara trendove u društvu koje treba zaustaviti', kazala je Grabar Kitarović.

Zabrane - kontraproduktivne 

Neki predlažu da se zabrani i pozdrav 'Za dom spremni' i petokrake...

'Zabrane nisu dobre, izazivaju kontrareakciju, treba staviti naglasak na edukaciju i toleranciju. Treba pustiti i prestati to stavljati u fokus. Bila sam u Lici, tamo živi 13,6 posto srpske manjine i nijedna osoba nije govorila o petokraki i pozdravu Za dom spremni, svi su govorili o odljevu stanovništva, o zapošljavanju, o teškim životnim uvjetima. Svi su zainteresirani za životna pitanja i to je stvarni život. Ne smijemo si dopustiti da živimo u virtualnoj stvarnosti koju stvaraju marginalci s krajnje lijeve ili krajnje desne strane političkoga spektra. Moramo se usredotočiti na gro našeg stanovništva koje želi bolji život u Hrvatskoj', poručila je predsjednica.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Istaknula je da se treba dičiti tradicijom Domovinskog rata, no 'isto tako moramo gledati činjenicu da smo pravna država i da je HOS-ov statut legaliziran na način na koji je'.

'Ja sam za primjenu pravne države u svakom pogledu jer ako budemo nastupali tako da ćemo mi kao država ili Vlada odlučiti je li to dobro ili nije, a nije utemeljeno u zakonu onda je to isto jedan opasan presedan i zato želim da se to riješi u atmosferi pune tolerancije, punog poštovanja i dijaloga, uključujući i HOS, da se to zakonski riješi i da se u budućnosti tako odnosimo prema svim totalitarnim režimima', zaključila je predsjednica.

KOMPATIBILNA S DIVJAK

'Vican je odradila svoje'

U kontekstu kurikularne reforme, upitana bi li se priklonila 'timu Vican' ili 'timu Divjak', predsjednica je odgovorila da je 'više kompatibilna' s ministricom Divjak. 'Razmišljamo na isti način. Vican je radila na prvoj reformi i odradila je svoje i može pridonijeti, ali definitivno treba biti timski rad. Javnost ima pravo na raspravu. Zaustavit ću svaki ideološki prijepor', najavila je predsjednica. Otkrila je da su njezina djeca u belgijskim školama imala spolni odgoj, a 'tamo se smatra da roditelji imaju pravo na riječ'. 'Dobili smo popis literature i pozvani smo da pregledamo sve i kažemo svoje mišljenje. Vjerujem da se to može riješiti i kod kurikuluma. Djeci treba omogućiti da imaju pristup sadržajima koji ih zanimaju', kazala je Grabar Kitarović.

Predsjednica je govorila i o iseljavanju iz Hrvatske, odnosima sa Slovenijom, jačanju radikalizma u BiH, te predstojećoj haškoj presudi Hrvatima iz BiH, a više o tome možete doznati ovdje.