premiještanje ploče Hos-a

Radin o Plenkovićevoj odluci: 'To je katastrofa, to nije rješenje'

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 08.09.2017 18:15
  • Objavljeno 08.09.2017 u 18:15
Milorad Pupovac i Furio Radin

Milorad Pupovac i Furio Radin

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Potpredsjednik Hrvatskog sabora iz redova manjina Furio Radin izjavio je Hini u petak kako je preseljenje ploče HOS-a 's ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' iz Jasenovca u Novsku katastrofa' te je poručio kako se duboko nada da će u HDZ-u naći prihvatljivo rješenje za to pitanje te da to mora biti brzo, bez odgađanja i čekanja proljeća i donošenja novog zakona

"Skidanje ploče HOS-a sa ustaškim pozdravom Za dom spremni u Jasenovcu i njezino postavljanje u Novskoj je katastrofa i to nije rješenje nego odgađanje rješenja na 10 kilometara. Nisam očekivao odluku da se ploča HOS-a s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' seli nego sam očekivao da će se pozdrav skinuti, a ploča sa imenima onih koji su poginuli braneći Hrvatsku ostati", izjavio je Radin za Hinu.  

Preseljenje ploče sa spornim pozdravom, kaže, otvorili je više novih pitanja nego što je ponudilo rješenja. "Bilo bi bolje da smo zajedno kao koalicijski partneri svi skupa tražili neko rješenje koje isključuje sporni pozdrav 'Za dom spremni'", ističe Radin.

Radin je ustvrdio i kako je igranje s fašističkom ikonografijom na početku Domovinskog rata  izazvalo i žestoku reakciju prvog Hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. "On ih je nazvao crnokošuljašima koji kompromitiraju Hrvatsku i njezine izglede da bude priznata a oni to i danas čine kompromitirajući Hrvatsku", rekao je.

Duboko se, kaže, nada da će HDZ naći prihvatljivo rješenje za to pitanje te ističe kako se rješenje mora naći brzo, bez odgađanja, čekanja proljeća i donošenja novog zakona.

"Komunicirao sam sa velikim brojem zastupnika nacionalnih manjina, oni su svi odreda ogorčeni i o tome ćemo morati razgovarati na Klubu", poručio je Furio Radin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!