NA PANTOVČAKU STABILNO

Kriza drma Vladu, a predsjednica? 'Pozorno prati situaciju'

07.06.2017 u 11:33

Bionic
Reading

Nakon što HDZ nije na svoju stranu uspio privući HNS sve je izglednije da bismo ponovno mogli na birališta, možda čak i usred ljeta. Pitali smo Ured predsjednice RH za komentar novonastale situacije

Politička nestabilnost jedina je konstanta hrvatske političke stvarnosti u posljednje dvije godine. 

U skladu sa svojim ustavnim ovlastima, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jamac je stabilnosti političkog sustava, poštivanja Ustava i zakona te je odgovorna za redovito i usklađeno djelovanje, kao i za stabilnost državne vlasti.

Iz Ureda predsjednice su na upit tportala odgovorili da predsjednica, kao što je u nekoliko navrata dosad kazala, 'pozorno prati situaciju' vezanu uz probleme s većinom u koje je zapala vlada Andreja Plenkovića nakon što je iz sudjelovanja iz vlasti izbačen Most.

Plenković je privremeno uspio formirati tanku većinu kako bi spasio posao ministru financija Zdravku Mariću, čija se smjena tražila, te je potom uspio imenovati Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Hrvatskog sabora umjesto mostaša Bože Petrova.

No takva nestabilna većina nije mu dovoljna za lagodno vladanje, pa se sve češće spominje mogućnost novih izbora. Plenković i dalje vlada bez četiri ministra i ako želi nastaviti voditi ovu Vladu, mora pronaći većinu za imenovanje novih ministara na funkcije koje su ostale upražnjene smjenom Mostovih kadrova.