BURNI DANI

Tri scenarija za odlazak ili opstanak Andreja Plenkovića

07.06.2017 u 09:36

Bionic
Reading

Nakon što je jučer propala mogućnost da HNS podrži vladu Andreja Plenkovića otvorilo se pitanje što Hrvatsku čeka u narednim tjednima ili mjesecima. U igri je nekoliko opcija, među kojima su i izbori koji bi mogli biti održani u drugoj polovici srpnja

Međutim opcija je i da Plenković uspije sklopiti tanku većinu, ali i nešto veći broj zastupnika od 76, što bi mu garantiralo kakav-takav mir. Prilikom potvrđivanja Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Sabora, posljednjeg dokazivanja parlamentarne većine, Plenković je uspio skupiti točno onoliko koliko je bilo potrebno – 76 ruku. Tada je HDZ dobio i glasove bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauche, Marina Škibole, koji je u Sabor ušao na listi Živog zida, nezavisnog zastupnika Željka Glasnovića te u međuvremenu iz HDZ-a izbačenog Zlatka Hasanbegovića.

Hoće li skupiti 76 ruku, kada ovaj tjedan predloži imena novih ministara unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave te zaštite okoliša i energetike, vrlo je upitno. Naime od tih 76 glasova Škibola je već javno prekrižio takvu mogućnost, a pitanje je kako će se Saucha postaviti i hoće li se pojaviti u Saboru s obzirom na sve što se događalo nakon što je dignuo ruku za Jandrokovića.

Scenarij prvi – tanka većina

HDZ, uz HDS/HSLS/HDSSB, manjine, Promijenimo Hrvatsku bez Škibole, BM 365, Reformiste i tri zastupnika (Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnović), imao bi 76 ruku. Koliko je takva opcija realna i koliko bi takva većina preživjela, teško je procijeniti s obzirom na Glasnovićevu 'principijelnost', činjenicu da je Hasanbegović izbačen i da s Esih osniva novu stranku koja je pokazala potencijal na izborima u Zagrebu.

Toj minimalno potrebnoj parlamentarnoj većini još se eventualno može pridružiti Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a koji rekao da bi mogao podržati Vladu uz određene uvjete, ali da njegova ruka neće biti presudna za formiranje većine. Moguće je da Plenkovića podrži i bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, koji je već spasio ministra financija Zdravka Marića od smjene, ali i dignuo ruku za Jandrokovića.

Scenarij drugi – manjinska vlada

Naravno, uvijek postoji i mogućnost da se neka od oporbenih stranaka predomisli i bježeći od izvanrednih izbora pristane davati tehničku podršku Vladi Andreja Plenkovića. Ta podrška ovisila bi od zakona do zakona, od projekta do projekta.

Scenarij treći – izbori

Ova opcija se u ovom trenutku čini kao najrealnija iako politika i logika nikad ne idu pod ruku. Naime sva istraživanja već neko vrijeme pokazuju da bi HDZ dobio izbore da se oni održe tijekom ljeta, a u HDZ-u upravo bježe od njih. Ne dobije li Plenković potvrdu za ministre, idemo na izbore, a oni bi se mogli održati već u drugoj polovici srpnja.