VLADIMIR ŠEKS

'Predsjednica će iskoristiti sva moguća sredstva da dođe do dogovora'

03.12.2015 u 19:55

Bionic
Reading

Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, za HRT je izjavio da je loša vijest i poruka to što nije konstituiran Hrvatski sabor. 'Hrvatski građani očekuju od svih odgovornih aktera, kojima su poklonili povjerenje, da se ponašaju savjesno i da razvijaju institucije političkoga sustava', smatra Šeks

Bilo bi razborito, nastavlja Šeks, da se predsjednik Sabora Josip Leko konzultirao s predsjednicom Republike oko prekida i nastavka sjednice. 'Nadam se da će se nova sjednica Hrvatskog sabora za njegovo konstituiranje održati u suradnji i konzultacijama s predsjednicom Republike', kazao je savjetnik predsjednice. Na upit koliko se sve dugo može otegnuti ako nema potrebne većine za konstituiranje Sabora i formiranje Vlade, Šeks je kazao da je predsjednica održala prvi krug konzultacija, a u ponedjeljak počinje drugi krug te da nije isključeno da bude više krugova konzultacija.

'Predsjednica Republike je istinski čuvar Ustava. Ona je sada jedini garant i jamac ustavnog poretka, ona ima neposredan izborni legitimitet, za razliku od Vlade koja je tehnička i Sabora kojega nema', objašnjava Šeks. Savjetnik predsjednice drži da će ona mudro i odgovorno kroz konzultacije pronaći put do određivanja mandatara koji će imati većinu zastupnika u Saboru, potrebnu za sastav Vlade. Tu izjavu je posebno naglasio. Šeks kaže da će proces trajati dok se ne iscrpe sva moguća demokratska sredstva i sve one mogućnosti koje Ustav daje predsjednici Republike da djeluje na stabilno i sigurno prirodno funkcioniranje državnog i političkog sustava.

'Predsjednica će do krajnjih granica, dok se ne iscrpe sve moguća sredstva, djelovati na to u duhu zajedništva i traženje konsenzusa da se pronađe izlaz i dođe do konstituiranja Hrvatskog sabora i hrvatske Vlade', kazao je Šeks. Međutim nije određen vremenski rok, nema ga, unutar kojeg bi sve trebalo biti završeno.

'Vremenski rok će se određivati prema okolnostima situacije koja će se odvijati u Hrvatskoj ovih tjedana, a bit će iznimno velik pritisak javnosti na sve političare da se ponašaju odgovorno i da ne dopuste da se zbog pojedinih fotelja i mjesta ugrožava stabilnost hrvatske države', zaključio je Šeks.