NEMA PREDAJE

Predsjednica Brazila poručila kako se neće dragovoljno povući

11.07.2016 u 13:49

Bionic
Reading

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff, koja je privremeno uklonjena s funkcije odlukom Senata, izjavila je jučer kako neće dragovoljno otići s vlasti iako je Gornji dom brazilskog parlamenta velikom većinom izglasao njezinu suspenziju na 180 dana i time omogućio da joj se sudi zbog prikrivanja proračunskog manjka

'Neću se predati, ja imam čast i dostojanstvo', rekla je Rousseff na sastanku s predstavnicama feminističkog pokreta u Sao Paulu, prenosi televizija Telesur.

Kako je prenijela kineska agencija Xinhua, Rousseffova je priopćila da se na nju vrši pritisak kako bi donijela odluku da dragovoljno ode s vlasti.

'Narod mi je dao 54 milijuna glasova'

'Tražili su od mene da podnesem ostavku i vršili pritisak, međutim ja to nikad neću napraviti jer mi je narod dao 54 milijuna glasova', rekla je brazilska predsjednica.

Šefica brazilske države u svibnju ove godine odlukom Senata uklonjena je s dužnosti na 180 dana. Rezultat glasovanja bio je 55 naprema 22 i to predstavlja bolan poraz za Rousseff koja je optužbe protiv sebe nazvala parlamentarnim pučem.

Odlukom Senata produbila se politička kriza u najvećoj ekonomiji Latinske Amerike

Sukladno brazilskom zakonu, funkciju predsjednika istog je trenutka preuzeo potpredsjednik Michel Temer, član centrističkog Brazilskog demokratskog pokreta (PMDB). Temer je zamjenik Rousseff od početka njezina predsjedničkog mandata 2011. Njihov se odnos od tada pogoršao pa Rousseff danas Temera naziva izdajnikom, a PMDB se prošlog mjeseca povukao iz koalicijske vlade.

Ostavku podnio predsjednik Donjeg doma parlamenta

Za kolovoz je planirana rasprava u Senatu o konačnom opozivu Rousseffove, a pritom je jedan od glavnih inicijatora njezinog impeachmenta, bivši predsjednik Donjeg doma parlamenta Brazila Eduardo Kunha, prošlog četvrtka sam podnio ostavku s ove funkcije.

Ranije je Vrhovni sud Brazila lišio Kunha nadležnosti zbog pokušaja miješanja u istragu o korupciji koja se vodi protiv njega.

Brazil je do prije par godina bila najbrže rastuća latinoamerička ekonomije, no trenutno je u najvećoj recesiji u proteklim desetljećima. Oko 11 milijuna Brazilaca ne može pronaći posao. Temer, koji se percipira kao skloniji tržištu, investitorima je poručio da se ne brinu. On planira smanjiti broj funkcija u vlasti te održati sastanke s predstavnicima iz cijelog političkog spektra.