MINISTAR O TABU TEMI

Predrag Matić: I mene su seksualno zlostavljali u logoru

23.03.2014 u 09:50

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon što je predstavio danas prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, priznaje kako tijekom boravka u srpskom logoru i sam bio žrtva seksualnog nasilja

'S obzirom da definicija seksualnog zlostavljanja kao zlostavljanje podrazumijeva i udarce u genitalije, javno ću po prvi put reći da sam i sam bio seksualno zlostavljan. Kad smo dobivali batine naši mučitelji nisu gledali gdje udaraju, a ponekad su udarali ciljano u genitalije. Takvu vrstu zlostavljanja, kaže, proživio sam ja, ali i svi dečki koji su sa mnom bili u logoru. Znam da je u logorima bilo i puno težeg zlostavljanja; silovanja, prinude na seksualne radnje dok su se mučitelji smijali. O tome se, međutim, među logorašima nije govorilo. Zapravo govorilo se, ali nitko nikad nije rekao: meni su to radili. Kod nas je to velika sramota', iskren je Matić za Novi list.


Podsjetimo, Matić je predstavio je prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu po kojem bi žrtve trebale ostvariti pravo na psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, besplatnu pravu pomoć, rehabilitaciju i pravo na novčanu naknadu.

Po njegovim riječima, nije poznat točan broj žrtava seksualnog zlostavljanja tijekom Domovinskog rata, no procjenjuje se da ima oko 2500 takvih osoba, kojima dosad nije bila posvećena adekvatna pozornost.

Naglasio je da osobe koje su preživjele nasilje imaju temeljem zakona i međunarodnih konvencija pravo na podršku i poštovanje, pravičnu naknadu za pretrpljene strahote i psihološku pomoć, a iznad svega pravo na društveno priznanje.

Više pročitajte ovdje