PISMO MINISTRU MORNARU

Predloženo 5 načina kako da se održi Oskar znanja

07.06.2015 u 17:35

Bionic
Reading

Nakon što je otkazivanje dodjele nagrada Oskara znanja otkazano, u javnosti se zbog toga dignula prava bura. Građani su se sami pokrenuli u prikupljanju sredstava za održavanje dodjele, a portal Srednja.hr u pismu ministru Vedranu Mornaru predlaže pet načina kako dodatno smanjiti troškove za dodjelu nagrada najboljim učenicama i učenicima u Hrvatskoj

Prema podacima Agencije za odgoj i obrazovanje, troškovi Oskara znanja, koji uključuju oblikovanje i izradu kipića 'Oskara znanja', najam Nacionalne i sveučilišne knjižnice, troškove angažiranja voditeljice i tiskanja priznanja državnim i međunarodnim pravcima i mentorima, u 2014. godini iznosili su 169.579, 70 kn, a u 2013. godini 150.800,94 kn.

1. Trošak kipića

Dodatno su iz AZOO-a odgovorili da neće izraditi kipiće te ih slati pobjednicima jer je upravo njihova izrada najskuplja stavka projekta. Rad akademske kiparice Vlaste Zelenko prošle godine je uručen najboljima. Kako bi sav novac od projekta ostao u sustavu školstva te vrlo vjerojatno drastično smanjio troškove izrade, srednja.hr predlaže da se napravi mali javni natječaj na koji bi se mogle javiti isključivo škole koje su sposobne izraditi kipiće.

Natječaj treba biti napravljen za sve škole koje će moći poslati ponudu za izradu Oskara. Tako će učenici sami izrađivati nagrade za svoje kolege, smanjit će se troškovi, a učenici će moći zaraditi džeparac kroz praksu i rad u struci, uz nadgledanje profesora.

2. Trošak voditelja

Kako bi smanjili trošak unajmljivanja poznatih osoba kao voditelja, praktično djeluje pozvati Hrvatsko debatno društvo da izabere par voditelja, koji bi za svoje usluge bili i plaćeni.

Bitno za naglasiti da su ljudi uključeni u debatu izrazito verbalno sposobni te im ne bi trebalo predstavljati problem vođenje ovakvog programa. Uostalom, državni pobjednici debate su na službenom popisu nagrađenih Oskarom znanja, što znači da su verificirani od strane AZOO-a.

Druga opcija je da državni prvaci iz hrvatskog jezika budu voditelji priredbe, a u obje opcije važno je naglasiti da bi voditelji trebali biti učenici koji će za to dobiti financijsku naknadu.

3. Najam dvorane

Sama ceremonija se može održati u Ministarstvu koje za to ima kapacitete. Druga opcija je unajmljivanje dvorane neke osnovne i srednje škole koja ima kapacitet primiti 400 ljudi, a takvih škola i dvorana ima na izbor.

Najam se školi u svakom slučaju mora platiti, jer nije cilj da spremačice, učenici i nastavno osoblje moraju dodatno raditi kako bi pripremili školu za priredbu bez minimalne naknade.

Nagrade dolaze iz samih škola, od profesora i učenika, pa zašto se ne bi godišnje rotirala domaćinstva škola za ustupanje prostora najsvečanijoj priredbi znanja u zemlji.

4. Priznanja

Priznanja u papirnatom obliku su vjerojatno najmanji trošak od navedenih, a po potrebi, AZOO može za iznos od nekoliko tisuća kuna organizirati natječaj za učenike grafičkih škola za grafičku pripremu priznanja. Opet će se s ovime ispromovirati strukovne škole, a učenici dobiti priliku za dodatnu zaradu.

5. Datum priredbe

S obzirom na to da će biti izrazito teško organizirati Oskara znanja do kraja školske godine te da je državna matura već počela, srednja.hr predlaže da se priredba Oskara znanja održi na početku školske godine te da se osmisli kvalitetna komunikacija prema novinarima kako bi učenici dobili veći medijski prostor nego što su dobivali prijašnjih godina.