UTRKA ZA GRADONAČELNIKA

Predizborna kampanja izlazi na splitske ulice

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 23.04.2009 17:10
  • Objavljeno 23.04.2009 u 16:55
Ranko Ostojić

Ranko Ostojić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Dosadašnja prilično mlaka i beskrvna predizborna kampanja polako se iz medija i stranačkih sjedišta seli na ulice i trgove. Premda su lokalni izbori već 17. svibnja, tek smo ovaj tjedan zapazili prve plakate u Splitu

Ovaj mega Ranko Ostojić postavljen je na istaknuto mjesto u najprometnijoj, Vukovarskoj ulici. Druga dva najozbiljnija konkurenta, Ivan Kuret iz HDZ-a i nezavisni Željko Kerum, nisu se odlučili za taj način propagande. Ivan Kuret se uglavnom predstavlja u medijima, najčešće na otvaranjima nekih od recentnih ostvarenja aktualne vlasti.

S druge strane, Željko Kerum je u svom prodajnom centru Joker, koji je postao svojevrsni stožer njegove kampanje, potpisao ekskluzivni ugovor s grupacijom Hilton kojim njegov hotel Marjan postaje dio tog svjetskog lanca.

S obzirom na ot da Ranko Ostojić nije u prilici otvarati objekte i potpisivati poslovne ugovore, očito su se u SDP-u odlučili na klasičnu predizbornu kampanju plakatima, političkim skupovima i sveprisutnošću u medijima.

No pravo je pitanje ima li to sve skupa smisla s obzirom na činjenicu da je biračko tijelo u Splitu, ali i u Hrvatskoj još uvijek na neki način podijeljeno u odabrane ideološke i urbano-ruralne rovove, bez jasne svijesti o bitnim pitanjima u sadašnjem trenutku.

Leo Nikolić/tportal.hr

Leo Nikolić/tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Odnos između kandidata izgleda opušteno i harmonično - možda se u toj činjenici krije odgovor na pitanje o budućoj koaliciji i odnosima Žaljka Keruma i splitskog HDZ-a

Najbolji dokaz za to su predizborne ankete koje, primjerice, pokazuju jasnu kvartovsku podjelu u Splitu, a ta je podjela najbolji pokazatelji političkih preferencija u gradu.

Najzanimljivija pojava je premještanje HDZ-ovog biračkog tijela bliže centru grada, a miljenik predgrađa koje vapi za integracijom u urbano tkivo grada postao je Željko Kerum, heroj splitske tranzicije.

Naravno, ideološke podjele u biračkom korpusu nisu slučajne, one se ciljano, sustavno i redovito podgrijavaju i aktualiziraju u medijima, red novih jama, red ustašluka, pa opet malo židovskih nepodopština i partizanskih zločina.

Bizarno je da se sve navedeno zapravo događalo prije više od 64 godine.

Vjerojatno se u tome i krije tajna dobrog rejtinga Željka Keruma i možda je to neosviješteni antipolitički odgovor splitskih i hrvatskih birača kojima je dosta ideologija i političkog koncepta iz devetnaestog stoljeća. Split zapravo treba efikasnog gradonačelnika kako centra, tako i suburbije, gradonačelnika svih građana.

Split nije samo Riva i od ideologija krvi i tla se ne živi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi