PREDIZBORNA PRIPETAVANJA

Predizbori u New Hampshireu zamutili vodu umjerenim demokratima

12.02.2020 u 20:35

Bionic
Reading

Senator Bernie Sanders nakon predizbora u Iowi i New Hampshireu etablirao se kao vodeći kandidat lijevog krila Demokratske stranke, ali zato pobornicima umjerene struje situacija postaje sve mutnija.

Pete Buttigieg nakon tijesne pobjede u Iowi mogao je postati favorit umjerene struje, ali su se glasovi u New Hampshireu podijelili između njega i senatorice iz Minnesote Amy Klobuchar koja je iznenadila s 20 posto osvojenih glasova i malim zaostatkom za bivšim gradonačelnikom South Benda u Indiani.

Ne treba još otpisati niti bivšeg potpredsjednika Joe Bidena, koji je primio dva neočekivano teška udarca u Iowi i New Hampshireu, ali i dalje ima najveću podršku Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca kojih u dvije navedene države gotovo nema.

Na dnevnom redu demokratskih predizbora sada slijede Nevada i Južna Karolina, dvije savezne države sa značajnom nebjelačkom populacijom, koje su Bidenu gotovo pa 'biti ili ne biti' za opstanak u borbi za nominaciju.

Njih se troje također pripremaju za ulazak u utrku bivšeg njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga koji je odlučio preskočiti prve četiri male države procijenivši da ondje nema što tražiti, i sve karte, ali i gomilu novca, bacio na 'superutorak' 3. ožujka kada će glasati 14 država, uključujući Kaliforniju i Teksas.

Ishodi prvih dvaju predizbora pokazuju da bi se bitka za demokratsku predsjedničku nominaciju mogla odužiti mjesecima.

Troje kandidata umjerene struje Buttigieg, Klobuchar i Biden na izborima u New Hampshireu prikupili su zajedno 53 posto glasova. Sanders i njegova liberalna suparnica na lijevom krilu, senatorica Elizabeth Warren, zajedno su osvojili 35 posto.

To bi mogao biti znak da birači još uvijek preferiraju kandidata centra koji bi mogao biti privlačan većem biračkom tijelu, uključujući neovisne i republikance.

  • +24
Demokratski predizbori u Iowi Izvor: Profimedia / Autor: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

U Iowi i New Hampshireu dijelilo se tek 65 od 3799 delegata koji će na nacionalnoj konvenciji formalno izabrati suparnika Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenome.

Buttigieg ih zasad ima 22, Sanders 21, a Biden zasigurno nije očekivao da će nakon dvije države biti na tek petom mjestu sa šest delegata.

Panika

Sanders je pobijedio u New Hampshireu, ali s manje od 30 posto osvojenih glasova. Za usporedbu, prije četiri godine u utrci s Hillary Clinton osvojio je 60 posto.

Mnogi demokrati brinu se da će liberal Sanders izgubiti u dvoboju s Trumpom.

"Među demokratima lagano se počinje se paničariti zbog ideje da bi Sanders mogao osvojiti nominaciju", rekao je Joel Payne, strateg demokrata koji je vodio izbornu kampanju Clinton 2016.

"Šaputanje o tome glasnije je od bilo čega drugog."

Sandersovi pobornici poput demokratskog kongresmena Marka Pocana iz Wisconsina vjeruju da će se članovi stranke okupiti oko Sandersa ako nastavi pobjeđivati.

"Vjerujem da je svima jasno da njegova poruka dopire do velikog broja ljudi", rekao je Pocan koji se Sandersu pridružio u Iowi.

Sljedeća faza

Na izborima u sljedeće dvije države glasat će raznoliko biračko tijelo, drukčije od onog u Iowi i New Hampshireu gdje bijelci čine više od 90 posto populacije.

Sanders koji se u kampanji okrenuo prema nebjelačkom stanovništvu, mladima i neredovitim biračima, ima velike šanse pobijediti u Nevadi u kojoj dominiraju Latinoamerikanci, dok se Biden nada da će Afroamerikanci u Južnoj Karolini oživjeti njegovu kampanju.

Podrška Bidenu među crnačkim demokratima pala je s 51 na 27 posto, ali je i dalje veća od 22 posto podrške Bloombergu i 19 posto Sandersu, pokazuje nacionalna anketa Sveučilišta Quinnipiac.

"99.9 posto Afroamerikanaca nije još imalo priliku glasati na izborima", rekao je Biden u utorak navečer u Columbiji u Južnoj Karolini.

"Recite svim sveznalicama i stručnjacima na televiziji da nije gotovo, nego tek počelo", rekao je Biden nakon razočaravajućeg petog mjesta u New Hampshireu.

Glasovi crnačkog stanovništva izazov su i Buttigiegu i Amy Klobuchar jer se s tom populacijom nisu povezali.

Iako je Bloomberg zabilježio povećanje podrške među crnačkim stanovništvom, nedavno objavljeni video u kojemu brani kontroverzni policijski program "zaustavi i pretresi" koji je bio na snazi dok je bio gradonačelnik New Yorka, mogao bi mu naštetiti.

Novac bi mogao biti odlučujući faktor. Buttigieg, Klobuchar i Biden u narednim danima će organizirati prikupljanje donacija. Buttigieg je u tome među njima najbolji, a Biden gubi zamah zbog loših rezultata u Iowi i New Hampshireu.

No nitko od njih neće se moći natjecati s financijskom moći multimilijardera Bloomberga, koji ne ovisi o donacijama i već je u kampanji potrošio preko 250 milijuna dolara.