POLITIČKA FARSA

Pred Piranom viđen kit, slovenski lobist ili hrvatski špijun?

17.02.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Jedan je slovenski ronilac tijekom vikenda u vodama Piranskog zaljeva opazio vrlo rijetku vrstu kita, kita grbavca (lat. megaptera novaeangliae), koji je do sada u Sredozemlju primijećen samo pet puta, a njegova je pojava izazvala duhovite komentare po kojima kit ima posebnu misiju u zategnutim slovensko-hrvatskim odnosima.

Po pisanju slovenskog tiska, riječ je o kitu koji je ranije primijećen u vodama Tršćanskog zaljeva nedaleko od Miglie, a radi se o vrlo jakoj životinji dugoj 10 do 15 metara.

"Delo" se poziva na očevica, slovenskog ronioca i ribara-amatera Damira Komadine iz Izole, koji je, po vlastitim riječima, uočio kita istražujući u slovenskim vodama nedaleko obale olupinu talijanskog broda "Rex" koja se tu potopila sredinom prošlog stoljeća, a poznata je i po slavnom kadru iz Fellinijeva filma "Amarcord". Komadina ga je neko vrijeme uspijevao pratiti, ali mu se kit kasnije izgubio iz vida u nepoznatom smjeru.

Na internetnim forumima u vezi s pojavom prvog slovenskog kita-grbavca razvila se opsežna polemika koja je poprimila šaljive tonove pa tako jedan od forumaša pripisuje kitu posebnu misiju tvrdeći da je kit došao pred Piranski zaljev kako bi lobirao da Slovenija dobije izlaz na otvoreno more, dok drugi navodi kako je došao u "špijunsku misiju" i da su ga poslali - Hrvati.

Slovenski mediji prenijeli su i izjavu slovenskog akvanautičara i prirodoslovca iz Portoroža Uga Fonde da je grbavi kit u sjevernom Jadranu do sada primijećen samo dva ili tri puta i da je stoga njegovo najnovije pojavljivanje "prava senzacija". Grbavi kitovi, tvrdi Fonda, dnevno mogu pojesti i do dvije tone hrane. Ako bi se naselili u sjevernom Jadranu, to bi moglo biti opasno za daljnji opstanak jadranske srdele, no za kupače nisu opasni, navode slovenski mediji.