ZIMA SE POLAKO VRAĆA

Pred nama su hladan vikend i radni tjedan

20.01.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Nakon duljeg natprosječno toplog razdoblja, zima s temperaturama primjerenijim siječnju, vraća nam se u sve dijelove Hrvatske, međutim, ne u velikom stilu, već postupno iz dana u dan, kažu prognostičari

U petak će u kopnenim krajevima Hrvatske biti uglavnom oblačno. Povremen snijeg očekuje se ponajprije u Gorskom kotaru, Posavini i osobito u Lici. U većem dijelu središnje i istočne Hrvatske snijega će biti manje, a ponegdje se može zadržati i uglavnom suho, ponajprije u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Podravini gdje su moguća i kraća sunčana razdoblja. Puhat će umjeren, u gorskim predjelima i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Temperatura zraka bit će uglavnom od -2 do +2° C, a u gorskim predjelima i malo niža.
U petak će na Jadranu biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu koja će biti češća u Dalmaciji. Susnježice i snijega bit će ponegdje u zaleđu obale, a mjestimično i uz obalu. Puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna. Najviše dnevne temperature u zaleđu Kvarnera te sjeverne i srednje Dalmacije kretat će se od -1 do +1° C, a na jugu od 2 do 9° C.
Nepovoljan vremenski utjecaj tijekom petka će postupno slabjeti, pa će se smanjivati i tegobe meteoropata i kroničnih bolesnika.
U subotu se u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuje nastavak većinom oblačnog vremena. U Gorskom kotaru, Lici, Posavini i istočnim predjelima povremeno će biti snijega, a u većem dijelu središnje Hrvatske snijega biti vrlo malo ili nimalo, a u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Podravini bit će i kraćih sunčanih razdoblja. Temperature zraka bit će uglavnom od -3 do +1° C, a u gorju i malo niže.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu, a u zaleđu obale i sa snijegom koji mjestimično može biti obilniji. Uz pad temperature zraka, snijeg je ponegdje moguć i uz obalu, osobito navečer. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima. U zaleđu obale najviše dnevne temperature zraka bit će oko nule ili malo niže, uz obalu i na otocima od 1 do 8° C.

U nedjelju će u unutrašnjosti uz promjenjivu naoblaku još ponegdje biti slabog snijega osobito u Lici i na istoku, a u sjeverozapadnim područjima moglo bi biti i sunčanih razdoblja. Jutarnje temperature kretat će se od -7 do -2° C, a najviše dnevne od -3 do 0° C.

U nedjelju će na sjevernom Jadranu biti djelomično sunčano i suho. U Dalmaciji se očekuje promjenjivo oblačno vrijeme, u početku još s vrlo malo kiše i snijega. Puhat će umjerena bura i bit će još malo hladnije nego u subotu.

Hladnije vrijeme s temperaturama primjerenim siječnju nastavit će se i sljedeći tjedan pa će u unutrašnjosti minusi biti česti, a slab mraz u jutarnjim satima moguć je ponegdje i duž obale. Vjetar bi se trebao malo smiriti, a veća je i mogućnost za sunčana razdoblja, rekao je Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

Jedna zanimljivost

Dana 21. siječnja 1998. u mnogim predjelima Hrvatske bili su polomljeni stupovi dalekovoda zbog obilnog mokrog snijega, kiše koja se ledi i jaka vjetra.