A VRIJEME TEČE OD PONOĆI

Pred kandidatima najvažniji zadatak koji moraju ispuniti u 12 dana

24.11.2014 u 15:42

Bionic
Reading

S prvim minutama utorka počinju teći rokovi za šeste predsjedničke izbore koji će se održati u nedjelju, 28. prosinca.

Vladina odluka da se izbori održe 28. prosinca na snagu je stupila u ponedjeljak, no rokovi teku od utorka.

Potpisi u 12 dana

Od utorka, pa do ponoći, 6. prosinca, dakle 12 dana, mogu se prikupljati potpisi za predsjedničke kandidature. Kandidate za predsjednika države mogu predložiti jedna politička stranka, koalicija stranaka ili birači. Neovisno o predlagatelju, svakog kandidata potpisima mora podržati najmanje deset tisuća birača.

Potpisi se mogu prikupljati isključivo na obrascu koji je propisalo Državno izborno povjerenstvo (DIP), a svaki birač može potpisati samo jednog kandidata, upozorava potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar-Šarić.

Obrasci se od utorka mogu kupiti u prodavaonicama Narodnih novina, a istovremeno će se moći preuzeti i sa DIP-ovih internetskih stranica.

Gdje će biti štandovi za prikupljanje potpisa odlučuju gradovi i općine.

Najkasnije u ponoć, 6. prosinca u DIP moraju prispjeti predsjedničke kandidature.

Pozivamo kandidate i njihove predlagatelje da nam najave dolazak i predaju kandidature kako bi svakom kandidatu posvetili punu pozornost, te spriječili eventualne gužve, posebno s obzirom na potrebu provjere valjanosti zakonom propisanog broja biračkih potpisa, kaže potpredsjednica DIP-a.

Kandidature će se prvo zaprimati u sjedištu DIP-a, u Visokoj ulici, a tri zadnja dana, u zgradi Hrvatskoga sabora.

DIP ima dva dana za provjeru pravovaljanosti kandidatura. Najkasnije do ponoći, 8. prosinca objavit će listu kandidata za predsjednika države, što znači da će od utorka, 9. prosinca krenuti službena izborna kampanja.
Trajat će 18 dana, dakle do 26. prosinca, i do tada kandidati, a za sada ih je 'u igri' šestero, trebaju birače uvjeriti da su baš oni pravi izbor za idućih pet godina.

Uz aktualnog predsjednika Ivu Josipovića, kandidature za Pantovčak najavili su bivša diplomatkinja i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović, liječnik Milan Kujundžić, svećenik i saborski zastupnik Ivan Grubišić, dugogodišnji političar Anto Đapić te Ivan Rude, javnosti poznat kao uspješni stečajni upravitelj.

Svaki kandidat može potrošiti do osam milijuna kuna

Svaki kandidat na izbornu promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna. Za kandidate koji uđu u drugi krug, taj se iznos može povećati do 1, 6 milijuna kuna.

Svi kandidati moraju imati posebne račune za financiranje kampanje, mogli su ih otvoriti već unatrag godinu dana, najkasnije to moraju učiniti do dana predaje kandidature.

Kandidati svoju izbornu promidžbu mogu financirati iz donacija i vlastitih sredstava. Donacije mogu prikupljati najkasnije do završetka promidžbe, dakle 26. prosinca.

Pravne osobe mogu kandidatu u kalendarskoj godini donirati najviše 200 tisuća kuna, fizičke, dakle građani te obrtnici, najviše 30 tisuća kuna.

Donacije mogu biti novčane, robne te u vidu usluge. Volonterski rad ne smatra se donacijom.

Okvirna slika donacija znat će se sedam dana prije dana izbora, do tada, naime, kandidati moraju DIP izvijestiti o primljenim donacijama i troškovima promidžbe.

Za izbornu promidžbu zabranjeno je koristiti uredske prostorije, službena vozila i uredsku opremu državnih tijela i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Zabranjeno je koristiti sredstva državnog proračuna ili proračuna lokalnih jedinica koja kandidati, kao dužnosnici Republike Hrvatske ili ovlašteni lokalni dužnosnici, koriste u obavljanju svojih dužnosti.