prodor hladnog zraka

Pred Hrvatskom je velika promjena vremena. Pitali smo meteorologa koliko će pasti temperatura i gdje ćemo se najviše smrzavati

24.08.2018 u 06:32

Bionic
Reading

Pad temperature, vjetar i kiša obilježit će nadolazeći vikend u Hrvatskoj. Detalje za tportal otkriva dežurni prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda Izidor Pelajić te najavljuje pogoršanje već od subote

Dugo najavljivana promjena vremena je pred Hrvatskom.

Vikend pred nama donosi drastičan pad temperature, pogotovo u središnjem dijelu zemlje, vjetar i kišu.

Vrijeme u Hrvatskoj Izvor: Screenshot / Autor: dhmz

Detalje za tportal otkrio je dežurni prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda Izidor Pelajić.

'Dok je kolovoz zasad bio topao, vruć i suh, s tek mjestimičnim oborinama i najvišom temperaturom često između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva, tri do pet stupnjeva više od prosjeka, vikend pred nama donosi promjenu koja će utjecati i na konačnu ocjenu mjeseca', kaže Pelajić.

Kako pojašnjava, prodor hladnog i vlažnog zraka sa sjevera neće se toliko osjetiti u petak, kada se predviđa pretežno sunčano i vruće vrijeme s mogućim lokalnim pljuskovima, osobito u središnjim predjelima i u Istri, no već u subotu predviđa se veća količina oborine, ponajprije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

U Istri neverini

U sklopu predfrontalnih nestabilnosti, jutros se na moru zapadne Istre razvijaju jači neverini koji će vrlo vjerojatno zahvatiti velik dio područja. Pritom lokalno valja očekivati izraženije pljuskove, a na moru su moguće pijavice, javlja Istramet.

'U noći na nedjelju promjena vremena proširit će se i na veći dio zemlje. Na sjevernom dijelu Jadrana za vikend može biti nevera, a već krajem subote zapuhat će jaka, moguće i olujna bura, koju se može očekivati posvuda duž obale u nedjelju. Osvježit će, osobito u nedjelju, kada će temperatura u središnjoj Hrvatskoj rijetko prelaziti 20 stupnjeva', poručuje meteorolog.

  • +5
Zalazak sunca iznad kanjona rijeke Cetine Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Što se petka tiče, pretežno sunčano, vruće, ali nestabilno. Od sredine dana, uz lokalno jači razvoj oblaka, mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u zapadnim predjelima i na jugu Dalmacije. Vjetar većinom slab, a na Jadranu poslijepodne do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 29 do 34 °C.

Umor i glavobolja

Zbog približavanja frontalnog sustava prema Hrvatskoj biometeorološke prilike će se tijekom dana pogoršavati. Promjena će se najviše osjetiti u zapadnim predjelima. Kod meteoropata i kroničnih bolesnika se može javiti umor te bolovi na mjestima ranijih ozljeda i glavobolja. Moguće su poteškoće sa snom. Potrebno je aktivnosti prilagoditi temperaturnim uvjetima, osobito na južnom Jadranu. Preporučuje se lagana prehrana, dovoljno tekućine i zaštita od UV zračenja.