VODIČ ZA IZBORE

Nemojte se zbuniti: Glasat ćete na najmanje četiri vrste listića

18.05.2017 u 10:16

Bionic
Reading

Birači će u nedjelju već u 7 sati moći izaći na birališta, i to samo u svom mjestu prebivališta. Pred njima će se naći čak četiri biračka listića

Za razliku od parlamentarnih i predsjedničkih izbora, na lokalnim izborima, čiji će se prvi krug održati u nedjelju 21. svibnja, birači će moći glasati samo u mjestu svog prebivališta.

Na lokalnim izborima birat će lokalnu izvršnu i predstavničku vlast, odnosno općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i članove općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Na samom biralištu građani će dobiti četiri glasačka listića - jedan za izbor članova općinskog ili gradskog vijeća, jedan za izbor članova županijske skupštine, jedan za izbor općinskog načelnika ili gradonačelnika te jedan za izbora župana.

Grad Zagreb, koji je specifičan jer predstavlja jednu od županija, također će imati četiri glasačka listića. Međutim građani Zagreba, uz gradonačelnika i članove Gradske skupštine, birat će vijeća gradskih četvrti te vijeća mjesnih odbora.

Vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora birat će se i u nekim drugim jedinicama lokalne samouprave.

Uz to, u nekim sredinama, u kojima se bira i zamjenik općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana iz redova nacionalnih manjina, birači iz redova nacionalnih manjina će dobiti dodatni listić.

Birači u slučaju izbora općinskog načelnika, gradonačelnika i župana zaokružuju redni broj ispred imena i prezimena kandidata koji je naveden na listiću, a time automatski biraju i njegove zamjenike.

U slučaju izbora općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština birači zaokružuju redni broj ispred naziva kandidacijske liste.