PRESUDNE BITKE

Vrhunski politički znalci odgovaraju na najvažnija pitanja izbora pred nama

16.05.2017 u 06:39

Bionic
Reading

Nedjeljni lokalni izbori vodit će se na nekoliko razina. Vidjet ćemo omjer snaga glavnih aktera nacionalne političke scene uoči sve izglednijih izvanrednih parlamentarnih izbora. Lokalni izbori bit će i velik test za čelnike dviju najvećih stranaka, Andreja Plenkovića i Davora Bernardića. Ako izgube neke tradicionalne stranačke utvrde, opasno će im se zatresti fotelje. Trojica političkih analitičara, Dragan Bagić, Žarko Puhovski i Višeslav Raos, za tportal su izdvojili lokacije u kojima će se voditi najžešće bitke i koje će biti presudne za pobjedu na lokalnim izborima

Bagić: Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija test su za Plenkovića

Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu analizu je započeo neizvjesnim rezultatima lokalnih izbora na samom jugu zemlje, u Dubrovniku. 'Tu je pitanje u kojoj mjeri Andro Vlahušić, koji nije mogao biti kandidat, svoju podršku može prenijeti na Valentina Dujmovića', kaže Bagić.

I bitka u samoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji neće biti ništa manje neizvjesna. Tu u ring ulazi Mostov 'teškaš' Nikola Grmoja protiv HDZ-ova dosadašnjeg župana Nikole Dobroslavića. 'Riječ je o obračunu koji je preslika onog na nacionalnoj razini. Most tu šalje svog najjačeg kandidata, njima je ovo presudna utrka. Pobjeda Grmoje značila bi i veliku pobjedu za Most', smatra.

Ništa manje napeto neće biti ni u nešto sjevernijoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iako i tamo na megdan s HDZ-ovim kandidatom za župana ide jaki mostaš Miro Bulj, rezultat će biti zanimljiv za pozicioniranje Plenkovića unutar stranke. Naime u jeku izborne kampanje Plenković je iz igre izbacio dugogodišnjeg HDZ-ova župana Zlatka Ževrnju zbog sporne koncesije za Zlatni rat. Na njegovo mjesto dolazi Blaženko Boban. 'Njegova pobjeda bila bi zapravo Plenkovićeva pobjeda, a Bobanov poraz oslabio bi Plenkovića u stranci', smatra Bagić.

Utrka u samom Splitu jedna je od najneizvjesnijih uopće. Tri su relevantna kandidata, Željko Kerum, HDZ-ov Andro Krstulović Opara i Marijana Puljak iz stranke Pametno. 'Kladio bih se na Oparu, no svašta je moguće', dodaje naš sugovornik.

Prvi put i Rijeka se nalazi na listi gradova u kojima je moguće iznenađenje. 'Stoljetnom' vladaru Vojku Obersnelu fotelju bi mogao zaljuljati nezavisni kandidat Hrvoje Burić. No samo zaljuljati - teško da ga s nje može zbaciti.

Fokus, kaže Bagić, treba imati i na Sisku i Karlovcu. U Sisku SDP nije nikada uspio obraniti mandat pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li im to poći za rukom s dosadašnjom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček. U Karlovcu kao kandidata više nema dugogodišnjeg HDZ-ova gradonačelnika Damira Jelića, koji se kandidirao za župana. 'Treba vidjeti može li netko tko dolazi u njegove čizme imati isti uspjeh', napominje Bagić.

'Dolazimo, naravno, do Zagreba. Prvi put postoje realne šanse da netko pobijedi Milana Bandića. Lokalne izbore u glavnom gradu gledat ćemo s više razina. Pitanje je tko će ući u drugi krug s Bandićem; Sandra Švaljek ili Anka Mrak Taritaš? Tu je i utrka HDZ-ova kandidata Drage Prgometa u odnosu na nezavisnu Brunu Esih.

'To je važno za poziciju Plenkovića unutar stranke. On je kandidiravši Prgometa uložio puno svog kredibiliteta. Rekao bih, neracionalno puno. Pitanje je i može li ljevica okupljena u platformu Zagreb je naš naštetiti SDP-u', nabraja Bagić.

Istok države također bi mogao odigrati značajnu ulogu za HDZ. S obzirom na raskol u HDSSB-u, mogao bi se dogoditi velik povratak Slavonije u ruke HDZ-a. Iznimka je Osijek, u kojem HDZ ima zanimljivu kandidatkinju, no ankete veliku prednost daju SDP-ovom kandidatu Ivici Vrkiću, napominje.

Zanimljivo će biti i u Varaždinu, u kojem lijeve stranke mijenjaju kandidata, a dosadašnji gradonačelnik Habuš nije u toj utrci. S druge strane za malobrojne desne glasove borit će se Hrast i HDZ s kandidatom, netipičnim za tu stranku, Damirom Habijanom.

Puhovski: Teško će se mostovci s kandidatom iz zaleđa probiti u priobalni dio

Politički analitičar Žarko Puhovski s Filozofskog fakulteta u Zagrebu također ističe dvije najjužnije županije, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku, kao jedine u kojima će se voditi neizvjesna bitka HDZ-a i Mosta. Ipak, HDZ je u prednosti.

'Teško se probiti s kandidatom iz zaleđa u primorski dio županije. Tu će Most imati problema, Blaženko Boban je ipak iz Solina, a Bulj je iz zaleđa. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji Most ide pak s kandidatom koji nije iz Dubrovnika', napominje Puhovski.

'Ono što pomaže Mostu jest činjenica da su uspjeli na čudan način stvoriti privid da se bore protiv etablirane vlasti, protiv političkog establišmenta i Todorića', dodaje.

Rijeka je pak biti ili ne biti za SDP. 'Ako uspiju obraniti Rijeku i još dobiti Zadar, bio bi to trijumf za njih', smatra.

Velike šanse daje Željku Kerumu u bitki za Split jer se tamo, kaže, pojavila međustranačka zbrka koja odgovara Kerumu. Za HDZ bi pak Oparina pobjeda bila velika stvar.

U Zagrebu je, kaže, pitanje koliko će HDZ-ov Drago Prgomet odnijeti mjesta u Gradskoj skupštini, s obzirom na to da u utrci za gradonačelnika nema šanse. Potom će biti zanimljivo vidjeti hoće li HDZ podržati nekoga u drugom krugu izbora.

'Mislim da će ove godine lokalni izbori biti politički falsificirani jer će pritisak parlamentarnog spora biti puno veći od lokalnog. Oni će biti u drugom planu', zaključuje.

Raos: U južnim županijama – gusto, no žetone bih stavio na HDZ

Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti smatra da u fokusu trebaju biti ponajprije gradovi Zagreb i Split. 'Postoji velika šansa da nitko neće imati većinu u Gradskoj skupštini i vijeću, a s druge strane postoji velika šansa za smjenu vlasti', kaže za tportal.

Napominje da su u Hrvatskoj lokalni izbori uvijek bili drugorazredno političko pitanje. Oni su test popularnosti, ali imaju i dodatnu dimenziju jer sve stranke s lokalne razine vuku moćne kadrove koji završavaju u stranačkom vodstvu.

'S druge strane je zanimljivo, jer teško je na lokalnim izborima definirati pobjednike. 'To je jedino mjerljivo ako HDZ ili SDP izgube svoje utvrde', dodaje Raos.

HDZ bi mogao slaviti ako Opara uspije osvojiti Split. 'Rijeka se klima SDP-u, no bilo bi pravo čudo da ju izgube. U Zadru je pak direktan sraz HDZ-a i SDP-a. Plenković se distancirao od Božidara Kalmete i postavio Branka Dukića za kandidata, no bila bi velika stvar da SDP uzme taj grad', misli i napominje da bi uspjeh njihove kandidatkinje Sabine Glasovac bio poruka Davoru Bernardiću s obzirom na to da je ona jedna od onih koje se spominje kao nasljednike Bernardića.

Na plećima Mosta je pak velik teret jer je riječ o političkoj grupaciji koja je krenula s lokalne razine. Gubitak Metkovića bio bi za njih velik udarac, napominje Raos.

Zagreb je priča za sebe. Naš sugovornik smatra da je Plenković namjerno u igru gurnuo Prgometa, koji ne može ostvariti značajan rezultat. 'To je dio šireg plana Andreja Plenkovića da se stabilizira u stranci. Napadat će ga ako Prgomet loše prođe, a njemu je to super jer će na vidjelo izaći oni koji nisu zadovoljni njime. Plenkoviću odgovara da to raščisti i da se stave karte na stol', dodaje. S druge strane, ako pobijedi HNS-ova Anka Mrak Taritaš, SDP će se naći u 'gadnoj situaciji'.

Zaključuje da će u južnim županijama biti gusto, no da 'žetone stavlja na HDZ'.