helenca pirnat dragičević

Pravobraniteljica za djecu: Apelirala bih na sve da prijave svaki znak, da je neko dijete zlostavljano ili zanemarivano ili se nasilno prema njemu ponaša

04.04.2021 u 19:05

Bionic
Reading

Jednim od najstrašnijih slučajeva potresena je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

'Imamo porast od 44 posto kaznenih djela povrede djetetovih prava koje najčešće čine roditelji odnosno bliski članovi obitelji. Kada govorimo općenito o odgovornosti za nasilje djece u društvu, tada je zapravo važna koordinirana djelatnost svih sustava.

Znači, svi sustavi s kojima djeca dolaze u doticaj, što znači i zdravstveni sustav, i obrazovanje, sustav socijalne skrbi, ali i pravosuđe', rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević odgovarajući tko je zakazao u cijelom sustavu i što bi trebalo učiniti gostujući u RTL-u Danas.

Pravobraniteljica je rekla kako se u svojoj praksi do sada nije susrela s primjerom da je netko za takvo nešto odgovarao. 

'Apelirala bih na sve članove naše zajednice, društva, i naravno na stručnjake, da svaki znak, odnosno ako imaju saznanja ili sumnju da je neko dijete zlostavljano ili zanemarivano, da se prema njemu nasilno ponaša - da to prijave. Dovoljna je sumnja. Ako se libe prijaviti jer nisu sigurni u to, dovoljno je da postoji sumnja, da se sustav pokrene i da se ta sumnja potvrdi ili otkloni. Jer svaka prijava možda može spasiti jedno dijete.', poručila je Helenca Pirnat Dragičević.