izvješće

Pravobraniteljica: Najzakinutija su romska djeca

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2019 12:01
  • Objavljeno 09.05.2019 u 12:01
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u četvrtak u Hrvatskom saboru kako je nejednakost jedan od ključnih izazova u ostvarivanju prava djece, kvaliteta života ovisi im o prebivalištu, odnosno mjestu rođenja, a najzakinutijom skupinom označila je romsku djecu

Djeca Roma nemaju pristup čitavom nizu usluga, najčešće zbog siromaštva u obitelji, rekla je Pirnat Dragičević, napominjući kako pozitivni primjeri iz nekih lokalnih zajednica pokazuju da se ti životi, ipak, mogu promijeniti.

Podnoseći Saboru izvješće o radu svog Ureda u prošloj godini, odnosno o stanju i pravima 800 tisuća djece u Hrvatskoj, upozorila je na visok rizik od siromaštva, na neravnomjernu dostupnost usluga, primjerice zdravstvenih, za djecu i obitelji po županijama, gradovima i općinama, što stvara velike razlike među djecom već od početka života.

Potvrđuje to 'mostovac' Miro Bulj, navodeći primjer Cetinske krajine u kojoj, kaže, umjesto četiri pedijatra, radi jedan. Stranački mu kolega Marko Sladoljev traži mišljenje pravobraniteljice o najavi ministrice obrazovanja da će se racionalizirati, odnosno smanjiti broj škola u Slavoniji. Djeca će morati putovati, neće imati prilike za jednako obrazovanje, upozorio je.

Osobito su ranjiva djeca u institucijama

Govoreći o najčešćim narušavanjima dječjih prava, pravobraniteljica naglašava kako su djeca u institucijama osobito ranjiva skupina, na drugom su mjestu povrede njihovih prava u sustavu odgoja i obrazovanja, na trećem nasilje nad djecom.

'Djeca u Hrvatskoj trpe nasilje i zanemarivanje u obitelji, školi, zajednici te digitalnom okruženju', upozorila je navodeći da je svako četvrto dijete u dobi do 16. godine doživjelo tjelesno kažnjavanje, bilo psihički zlostavljano ili je svjedočilo nasilju među roditeljima u obitelji.

Ističući kako je nasilje na internetu od fenomena postalo stvarnost, Ante Babić (HDZ) poziva da se na tome poradi, jer to dugoročno djeci čini štetu, stvara im traume.

Svaki susret s političarima nije iskorištavanje djece u političke svrhe, pogotovo ako je unaprijed pripremljen, kao dio pedagoškog procesa kad djeca dolaze u Sabor, gradonačelniku.., odgovorila je pravobraniteljica Saši Đujiću (SDP) kojeg je zanimalo je li zloupotreba prava djeteta ako se neki političar učestalo slika s djecom, dijeli im čokoladice, čita bajke...?

Na Đujićevo inzistiranje da nije govorio o tome, nego o slučajevima kad političarka odlazi u školu, pa tamo dijeli fotografije, čokoladice, te pitanje je li to normalno, pravobraniteljica odgovara 'svakako da ne'.

'Svakako da ne, to ne može tako biti, ali u toj aktivnosti vidim i odgovornost ravnatelja koji mora voditi računa o najboljem interesu djece', poručila je Pirnat Dragičević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!