SUD EUROPSKE UNIJE

Pravo na naknadu za izgubljene stvari i u tuđem koferu

26.11.2012 u 11:21

Bionic
Reading

Sud Europske unije zaključio da pravo na naknadu za izgubljenu prtljagu imaju i putnici čije se stvari nalaze u tuđoj putnoj torbi, odnosno torbi koju je neki drugi putnik 'prijavio' na aerodromu, javlja Novi list. Dogodilo se to nedugo nakon što je dao za pravo putnicima da od zrakoplovnih tvrtki traže naknadu štete ne samo za otkazane, nego i za odgođene letove

Dobra je to vijest i za hrvatske građane, a ovu 'potrošačku' pobjedu možemo zahvaliti četveročlanoj španjolskoj obitelji, koja je u ljeto 2008. godine putovala zrakoplovom iz Barcelone u Pariz.

Njihove stvari bile su spakirane u dvije putne torbe. Obje su izgubljene i nisu više pronađene, piše Novi list. Četvero putnika – roditelji i dvoje djece – tražili su naknadu od 4.400 eura, odnosno naknadu za četiri osobe, iako su imali potvrdu za dvije torbe. Španjolski sud koji se bavio tim slučajem tražio je da europski sud objasni ima li, temeljem europskog zakonodavstva, pravo na naknadu samo osoba koja je prijavila prtljagu na svoje ime za što ima i potvrdu ili se pravo na naknadu može primijeniti i na osobu čije su stvari izgubljene s torbom koja je prijavljena na ime nekog drugog putnika.

Novi list piše kako je Sud EU-a odlučio da pravo na naknadu imaju i oni putnici čije se stvari nalaze u tuđoj torbi. Pritom, naravno, ipak moraju dokazati da im je odjeća bila u koferu koji je prijavio netko drugi i koji je izgubljen. Odluku su obrazložili uvjerenjem kako postoje načini da se utvrdi, primjerice, kako se radi o članovima iste obitelji (kao u slučaju spomenutih Španjolaca), da su zajedno kupili karte ili da su se registrirali na šalteru u isto vrijeme.