NEPRAVOMOĆNO

Bandić oslobođen za aferu Štandovi! Sud obrazložio: Sve je radio po propisima

19.10.2018 u 13:51

Bionic
Reading

Milan Bandić i drugi optuženi nepravomoćno su oslobođeni optužbe za pogodovanje udruzi U ime obitelji u aferi Štandovi u petak na Županijskom sudu u Zagrebu. Presudu je objavio predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović te je utvrdio da je Bandić postupao sukladno svojim ovlastima

Uskok je teretio Bandića da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

Bandića se teretilo za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem. Međutim nije dokazano da je iskoristio svoj položaj i ovlasti kako bi ostvario osobni i politički interes.

Sudac Zdravko Majerović je u obrazloženju presude kazao da je inicijativa U ime obitelji svakom gradonačelniku u Hrvatskoj uputila zahtjev da im pomogne oko ustupanja besplatnih štandova, tiskanja letaka i sličnih troškova organizacije prikupljanja potpisa za referendum.

Sudac je naveo da prema zakonu pokroviteljstvo može biti počasno i da gradonačelnik Grada Zagreba može samostalno odlučiti o dodjeli pokroviteljstva te da takvo pokroviteljstvo može imati financijsku i drugu potporu. Sudac je zaključio da je Bandić postupao sukladno ovlastima koje ima kao gradonačelnik.

  • +3
Izricanje presude Milanu Bandiću, Ivici Lovriću i Zdenki Palac Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Prihvatio je pokroviteljstvo nad akcijom udruge U ime obitelji, kako je to napravio i u nizu prethodnih slučajeva', kazao je sudac.

Naglasio je da je pogrešna procjena Državnog odvjetništva da potpora akciji ne može biti financijska. Sudac je kazao i da je logično da je Bandić zahtijevao da se logo Grada Zagreba postavi na plakate kad je odlučio podržati akciju. Također je logično, prema presudi, to da je želio da se plakati distribuiraju diljem Hrvatske jer je želio uspjeh inicijative.

I Lovrić i Palac su postupali sukladno ovlastima i njihovo postupanje nije karakteristično samo za ovaj slučaj jer su i inače tako djelovali.

  • +5
Izlazak optuženih nakon presude u aferi Štandovi Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Protiv presude nezadovoljna strana ima pravo na žalbu. O njoj odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Bandić je uoči izricanja presude kazao da se osjeća apsolutno bezbrižnim.

'Pravda je spora, ali dostižna, a strpljen - spašen', kazao je zagrebački gradonačelnik.

>>> Prva presuda Bandiću nakon spektakularnog uhićenja 2014.: Mogao bi se izvući istim trikom kao i Sanader

  • +9
Milan Bandić na suđenju u aferi Štandovi Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic