SJEDNICA VLADE

Plenković o smjeni Filipovića: Odbacujemo usporedbe s Fimi medijom

13.12.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Sjednica Vlade RH u srijedu je održana nakon iznenadne smjene ministra gospodarstva Davora Filipovića

Premijer Andrej Plenković u utorak je smijenio Filipovića nakon što je tjednik Nacional objavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca.

Plenković je ponovio da je smijenio Filipovića i Lovrinčevića jer je Lovrinčević u svojstvu savjetnika počinio određena koruptivna djela s nekim medijima, a pritom je selektivno dijelio oporbi informacije koje su se koristile protiv Vlade.

Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Informacije, koje su bile selektivne i prilagođene, ti su medijski predstavnici dalje davali oporbenim strankama, koje su te poluinformacije koristile za političke napade na Vladu. Ne samo da poruke pokazuju da je on kao savjetnik dijelio državni novac nekim medijima i dajući im informacije koje su se kasnije politički koristile protiv Vlade. Nevjerojatna operacija s ciljem nanošenja političke štete Vladi. To je ono što je najvažnije', rekao je premijer.

Naveo je da je cilj bio počiniti političku štetu Vladi. 'Bili smo i konsternirani i šokirani ovim djelima', kazao je Plenković, dodavši da ako se pokaže da su te informacije istinite, onda je to posao za neka druga tijela. Kaže da su lažne oporbene teze koje ovu priču uspoređuju s Fimi medijom, ističući da se aktivnosti jednog čovjeka ne mogu uspoređivati s tom pričom te da je jasno da je cilj ove operacije bio načiniti političku štetu HDZ-u. Odabir Lovrinčevića kao savjetnika je politička odgovornost Filipovića te je smijenjen zbog toga.

Sjednica hrvatske Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

'Ovo je u biti oporbena afera jer članica i članova HDZ-a ovdje nema', kazao je Plenković.

Iz grčkih zatvora dosad je pušten 41 hrvatski navijač, otkrio je premijer. Veleposlanstvo je novčano pomoglo 29 hrvatskih državljana i izdano je 11 putnih listova. Plenković kaže da će i u budućnosti pomagati hrvatskim državljanima koji se nađu u nevoljama u inozemstvu.

U Hrvatskoj je bio kineski ministar sporta i dogovorena je suradnja u pogledu treninga kineskih sportaša u Hrvatskoj, a mahom se radi o sportovima u kojima se timovi natječu na ljetnim Olimpijskim igrama.