rAZGOVARAla S PLENKOVIĆEM

Predsjednica: Kao i do sada, bit ću jamac stabilnosti političkog sustava

27.04.2017 u 16:09

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović telefonski je razgovarala s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem nakon što je premijer smijenio tri Mostova ministra na sjednici Vlade, što je izazvalo krizu vlasti

'Predsjednica je od premijera dobila čvrsto uvjerenje u neupitnost stabilnosti funkcioniranja Vlade. Predsjednica Republike će pozorno pratiti situaciju u Vladi i Hrvatskom saboru te odnose među političkim strankama u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, kao i do sada biti jamac stabilnosti političkog sustava te poštivanja Ustava i zakona, te skrbiti za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti', navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Premijer je na sjednici Vlade u četvrtak, tijekom prijenosa uživo, naložio tajnici Vlade da 'pripremi prijedlog razrješenja za tri Mostova ministra', Slavena Dobrovića, Vlahu Orepića i Antu Šprlju, nakon što nisu podržali Vladin stav kojim se odbija SDP-ov zahtjev za smjenom ministra Zdravka Marića.

Iz Mosta su već najavili da to neće podržati i naglašavaju da ministri ne mogu biti smijenjeni bez supotpisa predsjednika Sabora, Mostova Bože Petrova, dok iz HDZ-a ne smatraju da im je potreban supotpis.

I iz jedne i iz druge stranke poručuju kako su mogući prijevremeni izbori, no Plenković tvrdi i kako ima podršku većine saborskih zastupnika za sastavljanje nove Vlade bez Mosta.