PREPREKE U PRESLAGIVANJU

Esih neće podržati Plenkovića, Hasanbegović još kalkulira, HDSSB hoće, IDS neće

Bionic
Reading

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, Bruna Esih, nakon što je premijer Andrej Plenković samouvjereno kazao da ima većinu u Saboru i bez Mosta i HNS-a, kazala je da neće glasati za Plenkovića

'Situacija je izuzetno ozbiljna, ali mogla se predvidjeti i izbjeći da se slušalo bilo naroda. Kad upravljači krize svaku rečenicu započinju riječima 'ja' ili 'moja' vlada, onda to pokazuje da na prvom mjestu otpočetka i nisu bili interesi hrvatskog naroda, nego privatni interesi i interesi zaleđa koja stoje iz odnarođenih pojedinaca', kazala je Esih za Jutarnji list.

'Moju ruku takvi neće dobiti. Hrvatska je umorna od oktroiranih vladara. Vrijeme je za nacionalno odgovornu, beskompromisnu, suverenu političku reakciju', rekla je Esih.

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik HDZ-a i član predsjedništva stranke kazao je u izjavi novinarima da je premijer Andrej Plenković odluku o otkazu trima ministrima Mosta donio samostalno bez znanja predsjedništva stranke.

'Odluka je osobna, nije kolektivna. Stvar je jednostavna ili će se složiti nova parlamentarna većina ili će biti novi izbori', kazao je Hasanbegović.

Upitan hoće li podržati Plenkovića u preslagivanju parlamentarne većine kazao je da će odluku  donijeti kada se vidi tko će činiti većinu i pod kojim uvjetima.

Plenković ne može računati ni na podršku IDS-a. 'Nema govora o preslagivanju. To su spekulacije. IDS je jedna od rijetkih stranaka koja je u ovih zadnjih dvadesetak godina pokazala što znači biti vjerodostojan. Nama biti dio vlade desnog centra nije prihvatljivo', rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić za tportal.

'HDZ i Most drugi put u godinu dana ruše vlastitu vladu. To dovoljno govori o tome koliko ozbiljno i odgovorno stranke na vlasti vode ovu zemlju. Ako će destabilizacija Vlade izazvati još jedne parlamentarne izbore neposredno pred turističku sezonu, a turizam čini 20 posto hrvatskog BDP-a, onda Hrvatska ima problem koji je puno veći od ministra Marića.

Zemlja se nakon debakla prošle HDZ-ove i Mostove vlade konačno počela financijski stabilizirati. Još jedni izbori značili bi potpuni kolaps države, od financija do pitanja granica. Ne znam kome je to u interesu. Most je drugi put u godinu dana isprovocirao pad vlastite vlade i ozbiljno ugrozio zemlju u svakom smislu. To je krajnje opasno i neodgovorno', rekao je Miletić.

HDSSB-ovce je iznenadila današnja sjednica Vlade. O svemu, kažu, za sada imaju malo informacija, ali ako Plenkovićeva vlada u Saboru bude tražila podršku, od njih će ju i dobiti.  

'Mi smo za stabilnost jer građanima ne trebaju novi izbori', rekao je za tportal predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

HDSSB-ovci su posljednji put u Saboru podržali vladu HDZ-a i Mosta, nakon čega su ušli u klub s HDS-om i HSLS-om i time se priklonili parlamentarnoj većini.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal