etičko povjerenstvo

Poznata su pravila, ovako se može prijaviti neetično postupanje sudionika izbora

04.04.2024 u 09:34

Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika za Hrvatski sabor uputilo je kandidate na koji mu način mogu prijaviti saznanja o neetičnom postupanju sudionika izbora koji će se održati u srijedu, 17. travnja

Građani koji namjeravaju obavijestiti Povjerenstvo o ponašanjima za koja drže da su suprotna Izbornom etičkom kodeksu, koji je u četvrtak stupio na snagu, dužni su u svojoj prijavi detaljno opisati okolnost na koju se pritužuju te navesti odredbu Kodeksa za koju smatraju da je povrijeđena.

Trebaju navesti izbornog sudionika (stranku, koaliciju, kandidata) za kojeg drže da krši Kodeks, navodeći njegovo ime i prezime, naziv, datum, mjesto, izvor te potanko opisati sporni sadržaj govora, teksta ili ponašanja koji su protivni Kodeksu i priložiti dokaze (npr. snimku ili transkript govora, objavljen medijski sadržaj, sadržaj mrežne stranice ili objave s društvenih mreža i sl.).

Obavijesti Etičkom povjerenstvu mogu se podnijeti pisanim podneskom, osobno u zgradi Hrvatskog sabora, dvorana Eugena Kvaternika (233) ili putem pošte, elektroničkom poštom na adresu eticko.povjerenstvo@sabor. hr, telefaxom na broj 01 6303830 ili telefonom na broj 01 4569673.

Povjerenstvo ne odgovara na obavijesti građana te samostalno odlučuje o tome hoće li postupiti po obavijesti, u skladu sa zakonskim ovlastima.

Za izborne promidžbe i izbora, Povjerenstvo o svojim odlukama izvješćuje javnost pisanim priopćenjima i upozorenjima.

Etičko povjerenstvo donijelo je u srijedu Izborni etički kodeks te poručilo kako će stranke i pojedince koji za izborne promidžbe i na izborima postupe suprotno Kodeksu, pozivati da se javno ispričaju.

Kodeks je donijelo polazeći od najviših vrednota hrvatskog ustavnog poretka, i uz prethodno zatraženo mišljenje parlamentarnih stranaka.