pod povećalom

Poznata novinska agencija o izborima u Hrvatskoj: Plenkovićev HDZ gubi većinu

12.04.2024 u 20:06

Bionic
Reading

Britanska novinska agencija Reuters u današnjoj analizi predizborne kampanje u Hrvatskoj piše da ankete pokazuju kako će HDZ zbog niza skandala izgubiti većinu u Hrvatskom saboru

Premijer Andrej Plenković, piše Reuters, kandidirat će se za treći mandat na hrvatskim parlamentarnim izborima sljedećeg tjedna, ali ankete pokazuju da će njegova konzervativna stranka HDZ izgubiti većinu nakon niza skandala s pronevjerom javnog novca. Ako na vlast dođe koalicija predvođenu socijaldemokratima, to bi moglo promijeniti stajalište male jugoistočne zemlje Europske unije o glavnim pitanjima kao što je podrška Ukrajini u njezinom ratu s Rusijom, navodi britanska agencija.

Glavni Plenkovićev suparnik, predsjednik Zoran Milanović, koji je rekao da će dati ostavku na čelo vlade ako njegova Socijaldemokratska partija (SDP) pobijedi, protivi se pomoći Ukrajini za razliku od većine članica EU. Mnogim Hrvatima, međutim, važnija je turbulentna unutarnja politika. HDZ (Hrvatska demokratska zajednica), koja je dominirala politikom od osamostaljenja Hrvatske od raspadajuće federalne Jugoslavije 1991., nadgledala je pristupanje države Europskoj uniji i eurozoni, te turistički procvat duž njezine zadivljujuće jadranske obale', piše Reuters.

  • +19
Počela sezona kupanja, plaža Banje, Dubrovnik Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Agencija potom navodi da je u siječnju prosječna plaća porasla 8,6 posto u odnosu na isti mjesec 2023., a Hrvatska je prošle godine zabilježila gospodarski rast od 2,8 posto, što je znatno iznad prosjeka 27 zemalja EU.

'Ali poraslo je protivljenje onome što mnogi kritičari vide kao obrazac korupcije i nepotizma tijekom Plenkovićeva mandata. On poriče nedjela, ali se njegov ugled našao na udaru. Najnovija anketa za izbore 17. travnja objavljena na državnoj televiziji u srijedu pokazala je da bi HDZ mogao biti srušen na 60 mjesta sa sadašnjih 66 u Saboru od ukupno 151 mjesta', navodi, između ostalog, Reuters.

>>> Interaktivnu kartu izbornih jedinica pogledajte u nastavku. Klikom na svaku jedinicu otvara se prozor s čelnicima lista najvećih stranaka.