ima i masona

Poznata četiri kandidata za glavnog državnog odvjetnika

16.04.2020 u 00:09

Bionic
Reading

U Državnoodvjetničko vijeće do utorka popodne stiglo je pet prijava za glavnog državnog odvjetnika. Je li to i konačni broj prijava, znat će se krajem ovog tjedna dokad je DOV odlučio čekati prijave poslane poštom u posljednjim danima natječaja čiji je rok istekao u petak 10. travnja

U DOV-u ne žele otkriti imena kandidata sve dok ne istekne rok za primanje prijava. No, iz neslužbenih izvora Jutarnji list doznaje imena četvero od petero kandidata. Dvoje su iz sustava DORH-a, a dvoje iz odvjetničke branše. Za dužnost glavne državne odvjetnice natječe se prva zamjenica bivšeg državnog odvjetnika Dražena Jelenića i trenutačna vršiteljica dužnosti glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj-Šipek.

Drugi kandidat koji dolazi iz sustava DORH-a zamjenik je županijskoga državnog odvjetnika iz Splita Nikša Wagner.

Treći kandidat je istaknuti zagrebački odvjetnik Veljko Miljević.

“Odlučio sam to u zadnji čas i prijavu poslao poštom u petak. Višestruko zadovoljavam i opće i posebne uvjete za glavnog državnog odvjetnika koje propisuje zakon. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati”, rekao je Miljević.

Njegova je kandidatura posebno zanimljiva ako se ima u vidu da je neposredno nakon Jelenićeve ostavke Miljević samoinicijativno javno priznao da je i on mason, štoviše da je član lože Velikog Orijenta i da u njoj zauzima visok stupanj.

Zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević još je krajem prošlog tjedna potvrdio Jutarnjem listu da se kandidirao. U odvjetničkoj karijeri bavio se pretežno predmetima iz građanskog i trgovačkog prava.